2016. február 17., szerda

PDF fekete-fehérré konvertáló szolgáltatás írása két perc alatt

Az államigazgatások - amerikai és a magyar is - a beadható PDF méretet egyes esetekben úgy limitálja, hogy az ne legyen 300dpi-nél nagyobb és ne legyen színes. A Mac alapesetben dpi-ben jó PDF-et generál a nyomtatás panel bal alsó sarkából indulva - de színeset. Egy egyszerű szolgáltatást írva azonban bármelyik kiválasztott PDF-et fekete-fehérré konvertálhatunk a Macen.

Automator, mi más?
Indítsuk el az Automatort! Válasszuk a szolgáltatást (fogaskerék) a lehetőségek közül! Ahogy a képen is látható, válasszuk ki, hogy a szolgáltatás csak PDF fájl vagy fájlok kijelölésekor legyen elérhető, viszont ne korlátozzunk semmi mást. A bal oldali hasábból válasszuk ki a PDF-re vonatkozó utasítások listáját, a listáról pedig a Quartz-szűrő kezdetűt. Ezt megragadva húzzuk be a jobb oldali szerkesztő ablakba! Válasszuk ki a szűrők közül a Black&White-ot!
Mentsük el a szolgáltatás - igen, készen vagyunk - mondjuk PDF2BW vagy PDF_FF néven! Keressünk egy színes PDF állományt, duplázzuk meg, mert a fekete-fehérítés nem állítható vissza! A duplikált példányra a ctrl billentyű lenyomásával kattintva megjelenő helyzetérzékeny menüből (másik egérgomb is jó) válasszuk ki a PDF2WB-t! A fekte-fehérítés folyamatát a menüsoron a jobb oldalon megjelenő kis pörgő fogaskerék jelzi.
Gratulálok! Írtál egy OS X szolgáltatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése