Kis segítség Tőled nekem


Kis segítség Tőled nekem


Készítek egy felmérést azoknak, akik elvégezték az alapfokú Mac OS X képzésünket.
Arra kérlek, hogy töltsd ki! És ha bármi olyat találsz, ami szerinted hibás (rossz válasz, félreérhető kérdés...), akkor írd meg, jelezd nekem a kérdőív végén.
A teszt célja, hogy bárki felmérhesse alap-tudását, ezt – kérlek – vedd figyelembe, amikor kitöltöd vagy írsz nekem.
Előre is köszönöm minden kitöltőnek, visszajelzés küldőnek.

2012. március 19., hétfő

Osztalékot fizet és részvényt vásárol vissza az Apple

Az Apple folyamatos froclizásnak volt kitéve (ez megmarad) magas készpénzállománya miatt (ezt ne echte cashként gondoljuk el, hanem gyorsan pénzzé tehető papírokként). A cég ma bejelentette, hogy sok év után ismét fizet osztalékot. Három éven át minden részvény után negyedévenként 2,65 dollárt. Ez összesen (nem illik így összeadni, éljen a netto jelenérték számítás) majd 32 dollárt jelent. A részvény mai árfolyama 600 dollár alatt volt egy lehelettel. Az osztalékfizetés az Apple-nek évi 16 milliárd dollárba kerül évente, ennyi az idei első negyedévre tervezett árbevétel, az egész évre 76md.
Az osztalék fizetésen túl 10md dollárért saját részvényt is vesz az Apple. Ennek mi értelme? Példának okáért legyen kis erténk 3 millió vagyonnal, 30 részvénnyel, amiből tíz a mienk, ez ugye egy milliót ér. Ha a cég megvesz másik tíz százalékot, akkor az a tíz igazából nem játszik, nem szavaz, nem kap osztalékot - emelkedett a mi tíz papírunk értéke. Ha a cég be is vonná a megvett 10 papírt, máris másfél milliót érne a mi tíz papírunk. És ... de ez már egy pénzügyi alapfogalmakat tárgyaló blog területe.
(bejegyzést iPaden pötyögtem, elütéseket holnap javítom, bocs!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése