2012. március 20., kedd

iPad Numbers: egyre jobb

A legutolsó iOS frissítéssel egyidőben az iWork alkalmazásokat is frissítette az Apple, legalábbis az iPaden. Nem keveset ostoroztam az Apple–t, mert az iPades iWork programok jóval kevesebbet tudnak, mint a Macen futó párjaik, így elvárható, hogy dicsérjük a program két verziójának egymáshoz közeledését. Különösen azért, mert nem a Maces lett lebutítva, hanem az iPades feljavítva. (Nem mintha nem férne rá a '09 jelzésű iWorkre egy frissítés.

Grafikon: OK
Nos, a Numbers iPades verziója már az összes grafikon-formátumot ismeri, a következő ábra grafikonjai Macen készültek, de a kép az iPad kijelzőjét mutatja. Tudom, perverz dolog ennyi grafikont egy oldalra rápakolni – bár egy tőzsdei elemzésnél megesik –, érdemes megfigyelni, ahogy az iPad grafika küzdelmesen kirajzolja a görbéket. A 3D–sek esetében a grafikonra ránagyítva szemmel követhetjük az élek kisimítását. Kíváncsian várjuk a hétvégét, az új iPaden vajon milyen gyorsan jelennek meg a grafikonok. De a lényeg: mind megvan, használható.
A második oszlop harmadik grafikonján – Chart 15, képre kattintva normál méretben láthatót kapunk – látható, hogy a kiválasztott kép milyen ujj–gyakorlattal mozgatható „térben".

Speciális cella–megjelenés
A Numbers celláiba írt számértékek számtalan módon jeleníthetők meg. Vannak speciális esetek, amikor korlátozhatjuk ... izé, segíthetjük a felhasználót a helyes értékválasztásban. Ilyen speciális lehetőség a Checkbox, a Stepper, a Slider és a Pop–up menü – Macen. Az iPades Numbers eddig csak a Checkboxot ismerte, ám nemrég megtanulta a másik három módot is. A Stepper és a Slider nagyon hasonló. Megadhatjuk az Inspector panelen, hogy a kiválasztott cellába mekkora lehet a legkisebb és a legnagyobb érték, és milyen lépésközzel növelhető/csökkenthető az érték. Például ha sört adunk el nagyobb méretben – például egyetemi kollégium büfében –, akkor a hatosával való lépés a helyes, minimális érték – evidensen, bár életszerűtlenül – a nulla, a legnagyobb – nos ezt a büfésre bízzuk, csak legyen hattal osztható. (Nem a büfés...) A Stepper esetén a cellát kiválasztva a cella jobb oldalán kis léptetőnyilak jelennek meg, itt lehet – hatosával – növelni vagy csökkenteni az cella értékét. A Slider esetén egy csúszkát rángathatunk – ez ugye gyorsabb értékváltoztatást kínál, a Stepper meg pontos beállítást könnyebben.
A Pop–up menü a nevéből adódó legördülő menü, ahol az általunk megadott értékek közül választhat a táblázat kitöltője.
Ahogy mondtam, az iPades Numbers megtanulta az összes speciális Maces Numbers cella–megjelenést. Most viszont a Maces Numbersön a sor. Ahogy azt már elmondtam, az iPades Numbers „csillagozós" megoldása egyszerű számértékké alakul a Numbersben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése