2013. március 21., csütörtök

Egy Mac, egy iTunes, több Apple ID

Sok család használ egyetlen Macet és egyetlen, közös iTunest. Csak. Mert így alakult. Most már tudják, de nagyon macerás lenne. Amíg csak Apu szinkronizálta az iPhone-ját az iTunes-szal, nem is volt gond, de amióta beszállt Anyu az iPadjével, és a két iker a két mini iPaddel - a nagyi megkapta Apa ledobott iPhone-ját -, azóta keveredés van. Apu idegbeteg, hogy minek kerülnek fel Anyu kuktás alkalmazásai hozzá, Anyu Apu hülye sport apjaival nyűgösködik... Így eljött a nagy pillanat, amikor mindenki saját Apple ID-t kapott, a gondot megoldandó. Csakhogy ezt az iTunes-szal megértetni ... nos, így ment:

Hogyan hozzunk létre új iTunes könyvtárat?
Miért akarnánk új iTunes könyvtárat létrehozni? Azért, mert így fogjuk elszeparálni egymás alkalmazásait, zenéit, tévé-sorozatait. Te nem látod az enyémet, én nem látom a tiedét.
  1. Lépjünk ki az iTunes-ból! Ne csak becsukjuk az iTunes ablakot, mert attól az alkalmazás még fut. A Dockban a neve alatt apró fénypötty látható. Használjuk a File > Quit parancsot.
  2. Az Alt billentyűt lenyomva indítsuk el az iTunest, az Alt-ot addig nyomjuk, amíg ezt nem látjuk:

  1. Válasszuk a Create Library-t! Hozzunk létre egy új iTunes könyvtárat, javasoljuk, hogy a Music/Zenék mappába mentve. Neve utaljon arra, hogy kihez tartozik.
  2. Ebben az iTunes könyvtárban a tulajdonosa azt csinál, amit akar, nem befolyásolja a többiek iTunes könyvtárait. Ebből a könyvtárból a saját egyedi Apple ID-jével bejelentkezve az iTunes Store-ba, letöltheti (ingyen) az összes eddig megvett zenéjét, könyvét, alkalmazását. Mostantól az ő iOS eszközei ezzel az iTunes könytárral kell szinkronizálnia.
A fenti eljárást megismételve Apunak, Anyunak, az ikreknek és a nagyinak (valamint Lajka kutyának...) saját iTunes könyvtára lesz. Hogyan lépjünk át egyik iTunes könyvtárból a másikba? Mi sem egyszerűbb! Szó szerint ide másoljuk az előző pontban írtakat:
  1. Lépjünk ki az iTunes-ból! Ne csak becsukjuk az iTunes ablakot, mert attól az alkalmazás még fut. A Dockban a neve alatt apró fénypötty látható. Használjuk a File > Quit parancsot.
  2. Az Alt billentyűt lenyomva indítsuk el az iTunest, az Alt-ot addig nyomjuk, amíg ezt nem látjuk:

Ám innentől már más a menet!
  1. Most a Choose Libraryt választjuk! Persze nem árt emlékezni, hogy hová mentettük el a saját iTunes könyvtárunk. Ugye emlékszel, hogy javasoltuk az Music/Zenék könyvtárat és azt, hogy a név utaljon arra, hogy kihez tartozik az adott könyvtár.
  2. Az Open paranccsal lépünk be az iTunes könyvtárunkba.
Amikor az iTunest Alt billentyű nyomva tartása nélkül indítjuk, az iTunes az utoljára megnyitott iTunes könyvtárba lép be. Allyson Kazmucha

8 megjegyzés:

Meneruwa írta...

Köszönöm, ez hasznos számomra mint a Mountain Lion könyv amit vettem. Kezdő MAC-esként nagyon jól jön. Egy kérdésem lenne hozzád mint apple hozzáértő. 19-én vásároltam az itunes-ból egy Zitter fotóalkalmzást 0,89 euróért (le volt árazva) amit az itunes számlát kiküldött azon is 0,89 euro szerepelt viszont az otp-s netbanknál már 1,79 euro szerepel. Nem tudod véletlenül ez miért van? Érdeklődjek az otp-nél vagy a program készítők vertek át? Előző program is akciós volt (Maps 3D 1,79 euro) de ott rendesen az 1,79 euro szerepel a számlán levonásként. Na nem az összeg az eget verő csak az hogy átver valaki avagy sem.

Meneruwa írta...

erről lenne szó: https://itunes.apple.com/hu/app/zitrr-camera/id605284740?mt=8

Ferenczy Gábor írta...

Én a kinyomtatott iTunes-os számlával megkeresném az OTP-t. Kedvesen. érdeklődően. Nem erőből. A könyv megvételét köszönöm!

Meneruwa írta...

Igen kb. sok gondolkodás után én is erre jutottam, köszönöm a megerősítést.

Unknown írta...

Jól értelmezem, akkor minden eszköz a "saját" AppleID-vel dolgozik? (iChat, FindMyPhone)
... és az iTunes-szal meg megoszthatóak a már eddigi AppleID-s vásárlások?

Ferenczy Gábor írta...

Szerintem nem teljesen. A külön iTunesok biztosítják, hogy a saját vásárlások, letöltések sajátok maradjanak, a Macen öt független iTunes könyvtár van, mindegyik más Apple IDvel.
Az iChat azzal az IDvel megy, amivel az accoumtba bejelentkeztek. Ha nincs accoumtos ID, akkor az oChatbe belépésenként lehet IDzni.
Teljesen helyes az öt öálló accoumt lenne.
*****
Egy iOS eszközre több IDs alkalmazás tölthető le, de csak azt tudod frissíteni, amelyikkel az eszkózön be vagy jelentkezve.
******
Azt az eszközt tudod,megkeresni, amelyiknek,tudod az Idjét és pswjét..

Unknown írta...

Köszi a választ!
Konkrétabb kérdésem:
az lehetséges-e (és hogyan), hogy saját felhőmben vagyok/lennék iNaptárral, FindMyPhone-nal, iKontaktokkal ...
de az összes családban lévő kütyünk használhassa a már megvett/letöltött progikat?
... vagy másképpen: a saját jelszavam más legyen mint a közösen használt itunes store-os :)

Ferenczy Gábor írta...

A csatlakoztatott iOS eszközön a saját ID-det használva le tudsz mindent tölteni, amit te vettél meg. Aztán kitörlöd az ID-t, de ettől - elv - az appok maradnak. Ahogy megmaradtak azok is, amit mások ID-jével lettek az eszközre megvéve.

Megjegyzés küldése