2013. március 26., kedd

PDF olvasás iBooks-szal - iPad alkalmazásom (XVI.)

Az iPades iBooks persze sok minden másra is használható, sőt, elsősorban másra, az Apple szabványnak megfelelő eKönyvek olvasására. De PDF fájlokat is megtekinthetünk iBooks-szal, ha csak megtekinteni, olvasni szeretnénk ilyen doksit, akkor nincs értelme más alkalmazás telepítésének. Az iBooksban alkönyvtárakat is létrehozhatunk, így rendszerezhetjük a PDF-eket.
Az Apple iOS politikája miatt nincs PDF könyvtár, ahová a PDF fájlokat menthetnénk, hogy onnan azzal az olvasó, annotáló, szerkesztő alkalmazással nyissuk meg, amelyikkel akarjuk, így, ha egy PDF-fel mást is szeretnénk az olvasáson túl tenni, akkor azt másik programba [GoodReader] is be kell tölteni. Ha elfogyna a helyünk az iPaden, érdemes a PDF-eket (is) végignézni és a fölöslegeseket kidobni.
Apple féle eKönyvet amúgy Macen az ingyen letölthető iBooks Author [képzés] [magyar demo videó] programmal készíthetünk. Aki ilyesmibe vágná a fejszéjét, az jó, ha tisztában van a Pages-zel [képzés], de hasznos lehet az iMovie [képzés] vagy a Keynote [képzés] ismerete is, mivel az eKönyvbe filmet és prezentációt is illeszthetünk.
A PDF - portable documentum format = hordozható dokumentum formátum - az Adobe találmánya. A cél az volt, hogy legyen egy koffer, egy bőrönd, amibe bármilyen más fájlok bepakolhatók. A koffer pedig simán halad platformról platformra anélkül, hogy a tartalma sérülne, módosulna, változna. A leggyakoribb eset, amikor PDF-et generálunk egy alkalmazásból, ekkor a „kofferbe" bekerül a doksi használta betűcsalád, ábra, rajz, színleírás... amit a PDF néző alkalmazás, Acrobat Reader, iBooks, Megjelenítő hibátlanul képes megjeleníteni, mert a kofferben ehhez minden a rendelkezésére áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése