2013. március 11., hétfő

Szülők vágya a család-barátabb iPad

Michelle Maltais írásának esszenciája, megjelent az LA Timesban.

Lassan két éve, amióta megszületett a fiunk, az iPadem családi iPaddé vált. Új neve Elmo, a névadó két éves Kristóf fiam. Ha sikerül kiszednem a kezei közül, akkor néha igazi kihívás újra normál állapotba hozni Elmot.
A nagyanyjával - „Nana" - folytatott első FaceTime és Skype csetek sem okoztak neki gondot, pár hónapja pedig követeli is ezeket. Önállóan nyitja az iPadet balról jobbra mozgatva a nyilat, megböki - általában másodikra sikerrel - a „Kristóf könyvei" mappát, ahová az őt érdeklő dolgokat gyűjtöttük, majd kiválasztja a kedvére valót és jól elszórakozik. Tudja, mit akar. Van, amikor átlapoz az iPad nyitás után a második oldalra, mert ott van a videó lejátszó az ő Elmo-videóival.
Képes persze arra is, hogy egyszerre több alkalmazást indítson, áthelyezzen, letöröljön vagy letöltsön(!), így hozva zavarba édesanyját, aki csak a leveleit nézé meg, ha megtalálná a Mail alkalmazást, vagy játszana egy gyorsat a Ruzzle-lel. Komolyan heteken át csak úgy találtam meg az App Store ikont, ha rákerestem.
Amikor az Apple tervezte az iPadet, nem gondolt a mi családunkra. Az iPadnek, iPhone-nak nincs „gyerek módja", ahogy van például a Kindle Fire-nek.
Tudom, minden iEszközön be lehet állítani korlátozásokat. Az eszköz maga nagyon öntanító, a legkisebb gyerek is hamar megtanulja, hogyan lapozhat, indíthat alkalmazást. A korlátozásokat olyan nagyon okos fickók fejleszthették, akik még soha sem éltek együtt öt év alatti gyerekkel.
Az iEszközön vagy élnek a korlátozások, vagy nem. Irtó macerás lenne minden alkalommal, amikor leteszem és Kristóf megkaparinthatja, beállítani a tiltásokat, ez nem is egy mozdulat - miközben ordítva toporzékolva rángatja a kezemből az iPadet. És lekapcsolni őket, amikor én használnám az iPadet.

13 klikk, néha több
A nyitási kódot ugye kétszer kell(ene) egymásután hibátlanul megadnom - „Anyu!" -, aztán öt kattintással eljutok - „Anyu! Anyu!" - az alkalmazás blokkoláshoz az iTunesban; és akkor jön a kiskorúnak nem ajánlott zenék, videók - „Anyu! Anyu! Anyu!" - letiltása... Megszámoltam, tizenhárom kattintás ez - és még nem foglalkoztam a helyszín szolgáltatással, a kontaktokkal, a fényképekkel és a naptárral. Tényleg negyedórát kellene bökdösnöm az iPadet, mielőtt odaadom Kristófnak ahhoz, hogy semmit se tudjon elállítani?
Több hasonló korú gyereket nevelő iPades ismerősömet is kifaggattam, mi a helyzet náluk? Mi az, ami az ő kívánság-listájuk élére kerülne? Nos, egyöntetűen az alkalmazáson belüli vásárlási lehetőség egy kattintásos letiltására szavaztak - ezt pedig már tudja az iOS (Beállítások > Általános > Korlátozások > alkalmazásból való). Az Apple-nek fel kellene erre hívni a szülők figyelmét.
Az Apple épp a múlt hónapban egyezett ki egy csoportos per résztvevőivel, akik akaratuk és tudtuk nélkül hajtottak végre alkalmazáson belüli vásárlást. A csoportot 23 millió App Store használó alkotta, fejenként öt dolláros iTunes kupont kaptak a peren kívüli egyezségben.
Aki viszont használja az app-on belüli vásárlás tiltást, az ne lepődjön meg, hogy néhány alkalmazása eltűnik, amikor a tiltás aktív. Sírógörcsös pánik határán voltam, amikor a terhességemmel kapcsolatos adatokat tartalmazó alkalmazás hipp-hopp nem volt sehol. Szerencsére már iPad edzett voltam, és rájöttem az okra. Arra nem, hogy az így visszakapott alkalmazások milyen elv szerint kerülnek vissza, az össze-visszán kívül.

Mindenkinek saját profilt!
Ez volt a második leggyakoribb kívánság. Nálunk, ahol Kristófnak három nagyobb testvére is van, rendszeres veszekedés tárgya, hogy ugyanazt a könyvet olvassák az iPaden, és az iPad mindig az utolsó olvasási helyet jegyzi meg. Azokról az üvöltözésekről szeméremből nem írok, ami egy-egy játék kapcsán alakul ki, amikor az egyik által elért eredményt a másik lenullázza, hogy előről kezdhesse a játékot. De említhetném a szintén vita-forrás web-előzmény listát is.
Oda voltam az örömtől, amikor a biológiát amúgy utáló lányom váratlanul vagy ezer fényképet készített a kertben található rovarokról (és azok agyontaposásáról). De attól is oda voltam, amikor kiderült, hogy a többi iPaden lévő képet törölte, mert neki azok nem tetszettek. Nem nyugtattak meg barátaink, akik hasonlóan jártak. (Egyikük lánya az én lányommal együtt bogár-fotózott...) Saját profil esetén ez persze nem jelentene gondot.
Ezek persze mind szoftver-fejlesztést jelentenek, ami kiadás az Apple-nek, bár valószínűleg növelné az iPad eladást. De másik utat is el tudunk gondolni, amikor a család számára iPadeket csomagban lehet kedvezményes áron megvásárolni - így mindenki azt csinál az iPadjén és -vel, amit akar.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése