2013. március 12., kedd

Sok kép törlése a filmtekercsről

Amióta digitális kamerát használok, nulla forintot fizetek a képek előhívásáért, nem is sajnálom a memóriát, nyomom az exponáló gombot, mint . Nem egy képet csinálok, hanem kettőt, hármat ... sokat (aktuális Petőfi: Száz vasutat, ezret!). A Photostreamem (Képfolyamom) már régóta elérte az ezres számot, az Apple ennyiben maximálta a folyam kapacitását, így a legrégebbi folyamosított képeim már kiestek a folyamból - elérték a megsemmisülés óceánját. Viszont a Camera Roll (filmtekercs) csak hízik, csak hízik. Mit tehetünk, ha ránk jön a rendrakás?

Képletöltő
És nem egy, hanem pár száz képet kellene törölni? Nos, az iOS ebben nem segít. Az iPhoto-t nem mindenki szereti, meg amúgy is, kicsit elhízott ez az alkalmazás. Viszont a Macen a Képletöltő (anyja neve Image Capture) alkalmazás, gyors, pattogó, és kiválóan alkalmas a felesleges képek törlésére.
Az Image Capture indítása előtt érdemes az iOS eszközt USB kábellel a Machez kötni, néha ugyanis nem veszi észre a már futó alkalmazás az eszköz csatolását.


Az Image Capture-ben egyszerre sok fényképet törölhetek az iOS eszközről.

A baloldalon jelennek meg a program által elérhető külső eszközök, jelen esetben az iPhone-om. Kiválasztom a törlendő képeket. Az Image Capture ablak alján pedig ott a törlés ikon, amire kattintva megtizedelhetem fényképeimet.

Image Capture és az Automator
Persze az Image Capture ennél jóval többet tud, bár az OS X megtűrt báránykája. A kiválasztott fényképeket nem csak törölhetem vagy elforgathatom, hanem megadhatom, mi történjen, amikor ez(!) az iPhone csatlakozik a Machez. Válogathatok az automatikusan elinduló alkalmazások közt - illetve mindet letilthatom, és ez sem rossz -, de írhatok saját Automator rutint is, az Automatornak külön munkafolyamata van Image Capture plug-in gyártáshoz.. Lássunk egy példát:


Az Image Capture automatizálható Automator rutinnal.

Az első - bezárt - utasítás egységes nevet és sorszámot ad a képeknek, a második a név elé írja a létrehozás (created) dátumát, így lesz a kép neve: 20110729almalap02.xxx és végül ezt a képet átmásolja az img2011 könyvtárba. Ezt a rutint azért írtam, hogy az iPhone-os fényképek, amit az Almalap szájtjára szántam, automatikusan, normális névvel bekerüljenek a megfelelő, webre feltöltendő könyvtárba. Lehetett volna az Automatort dúsítani kép formátum módosítással, esetleg automatikus fel ftp-zéssel (a Fetch bedob az Automatorba pár hasznos utasítást).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése