2014. február 21., péntek

De ki az a Ken Burns?

Ken Burns nevével talán minden iPhoto vagy iMovie használó találkozott már, speciális effekt névadójaként. Aki nálunk tanult iPhoto-t vagy iMovie-t, az biztos hallotta a következő oktatói gondolatot:
"Ken Burns amerikai dokumentum filmkészítő. Sokáig temettük, azt hívén, hogy a század elején élt, de ez nem igaz, napjainkban is alkot, ezúton követjük meg halálának híre keltése miatt. Szóval Ken Burns volt az, aki rájött, hogy a régi fényképek statikus mutatása a nézőket két csoportra osztja – régi filmfelvétel nem nagyon akadt abból a korból, amivel foglalkozott. Az egyik csoportba azok kerülnek, akik az előtt alszanak el, hogy elérnék a távirányítót. A másikba pedig azok, akiknek van erejük elkapcsolni.
Ken Burns, hogy növelje a nézettséget, megmozdította a fényképeket a kamera alatt, vagy a kamerával mozgott a fényképeken - ahogy tetszik. Ezt az effektet hívjuk '
Ken Burns'-nek."

Lerójuk tartozásunk
Van némi lelkiismeret furdalásunk, elég lett volna a Wikit felütni. Ám most szembejött velünk maga, Ken Burns egy alkalmazás formájában. Maga az alkalmazás ingyenes, de alkalmazáson belül fizetni kell a még több filmért.



A dokumentumfilm rendező tárgya és alanya Amerika, így a témái is nagyon amerikaiak: baseball, jazz, nemzeti parkok, a polgárháború, Mark Twain, Frank Lloyd Wright...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése