2014. február 18., kedd

Mivel hallgassak zenét?

Mivel igényem van rá. A MacLife vettette össze a legnépszerűbb alkalmazásokat, hogy a fenti kérdésre választ adjon. Bár bizonyos, hogy ők sok szempontot megvizsgáltak, de az én ízlésem, az én szokásom szinte biztos, hogy nem átlagos, ahogy a Tiéd sem. Így az ő eredményük is csak egy eredmény. Amúgy az iTunes, a Pandorát, az Amazon Cloud Playert, a Spotifyt, a Rdio-t és a Google Music Playt küldték a ringbe. Az értékelés szempontja volt, hogy az adott alkalmazás hány értelmes szolgáltatást ad ingyen (első számadat), hány értelmes, de fizetős szolgáltatása van (második számadat) és végül, de messze nem utolsó sorban, mennyire egyszerű a használata (harmadik számadat).

Hazai induló
Az iTunest úgy jellemezték, hogy "annyira jó, amennyire nélkülözhetetlen" - jelentsen ez bármit is. Az iTunes alapját adó alkalmazást az Apple anno felvásárolta. Akkor még az volt a cél - az első iLife alkalmazásként -, hogy a zenéket bedigitalizálhassuk, rendbe tehessük és CD-re kijátsszuk. Aztán jött az iPod, és az iTunes lett az iTunes Music Store kapuja és felülete. Az iPod Photo megjelenésével az iTunes lett a Mac - és Windowsos változatával a pécé - és az iPod közti kommunikációs szoftver is. A videós iPodokkal megkaptuk a film, klipp letöltést és bérlést. Menet közben még becsúszott a naptár és címtár szinkronizálás is - kicsit nehéz követni. Nem is csoda, hogy mára az iTunes öszvérré lett, púpos öszvérré. És akkor még nem is szóltunk az iOS appokról, a Geniusról...
Szerintem a felülete is egyre rosszabb, az iOS hasonulás miatt messze nem annyira áttekinthető, mint két vagy három éve volt. Nagyon ideje lenne, hogy az Apple megtisztítsa az összes adatátvivős, szinkronizálós (na, ez az igazi átverés az Apple szótárában) feladattól - ezekre meg írjon egy jó programot.
Az iTunes a laptól 4-t (3 4 3,75) kapott, az átlag 3,58.

A többiek
Amíg az iTunes ott van minden Apple eszközön, addig a többi versenyzőt telepíteni kell. Ha ezen átesünk, akkor viszont már egyenlő pályák, egyenlő esélyek (éljen Sándor Gyuri bácsi!)
A legöregebb külsős a Pandora, amely rengeteg vetélytárs felívelését és bukását érte meg, a kihívások rendre erősebbé tették a zeneszolgáltatót. Írhatnánk, hogy egyszerű, mint a bot - ez itt dicséret. A Pandora szintén 4-t kapott a laptól (4 2 5 átlag: 3,67). Sajnos a Pandora itthonról nem érhető el - aki a fenti linkre kattintott, ezt már tudja.
Az Amazon sem az a cég, amit nagyon be kellene mutatni, a Cloud Playere talán kevésbé ismert. Pedig. Pedig ugyanazt tudja - zenéről van szó -, mint az iTunes, csak egyszerűbben (nincs rengeteg más funkció ráaggatva). A lap 3-ra értékelte (2 4 5 á:3,67).
A nálunk nem rég óta elérhető Spotify-t sok vájtfülű várta megváltóként, bár tudjuk, hogy extra Hungariam non est vita, et si est, non est ita - ám a Spotify ezeken a nem olyan helyeken szép piac-részesedésre tett szert. Szándékosan nem kezdünk bele az egyes alkalmazások bemutatásába, tessék letölteni vagy regisztrálni és kipróbálni őket! A lap a Spotifyt találta a legjobb zene-hallgattató szoftvernek, 5-t adott (5 4 3 á:4,00).
Az Rdio - számomra ismeretlen név - havidíjas zene-streamelő, de nem tartom véletlennek, hogy a felmérésbe belekerült. Az eredménye is szép: 4 (3 5 5 á:4,33).
És végül a Google birodalom vonatkozó része, a Play Music - szintén havidíjas. Amúgy ez a szolgáltatás a legfiatalabb, de ismerve a Google-t, rendes támogatást fog kapni a többi sikeres Google megoldástól. A bírálók szerint amúgy sem reménytelen eset, 5-ös alát kapott (5 4 4,25 á:4,42).

2 megjegyzés:

Gábor írta...

Nem tudnád linkelni az eredeti cikket?

Ferenczy Gábor írta...

Szia,
sajna nem, mert iPades újság előfizetésként olvastam. Ha mondod, mi érdekel, akkor ki-screenshotolom. Ha vmit elírtam volna, mea culpa.

Megjegyzés küldése