2014. március 19., szerda

Mac Pro tesztadatok

Mások tollával kell ékeskednünk, mert saját Mac Pro-nk nincs, de nagyon szeretnénk. Ezért mért tesztadatokat nézegetünk addig, amíg a cilinder vagy kályhacső nem kerül az asztalunkra. Két géppel vetették össze az MacLife magazinos szerkesztők a Mac Prot, a 2013-as iMac-kel és a retina kijelzős, négy magos MacBook Pro-val.
A 3GHz-en pörgő Mac Pro-ban nyolc magos Intel Xeon E5 proci volt, AMD FirePro D700 grafikus chip ikerpár és 64GB RAM - 64GB memória, egy kis iPad. Az iMac-be négy magos i7 került, 3,5GHz-es, a grafikáért az NVidia GeForce GX 780M felelt, 4GB GDDR5 memóriával a hátán. Ezekhez a turbózott gépekhez képest a retina MacBookból az alapot választották, a 2GHz-es négy magos i7 modellt.
A mérések a gépek teljesítményére, grafikus tudására irányult, ismert, a netről akár le is tölthető tesztekkel, mint a NovaBench vagy a BlackMagic Disk Speed Test. Aki gyakran olvas hardver teszteket, annak a Handbrake nevet is ismernie kell, a videójátékok frame-rate-jét méri.


Mit látunk a grafikonokon?
A mérési eredményeket.
A Geekbench 3 a Mac számítási teljesítményét méri. Több mérés eredménye adja a végső pontszámot, amely annál jobb, minél nagyobb. A tesztelést 64-bites módban futtatták, az OS X, mint tudjuk, teljes egészében 64 bites operációs rendszer. Az első grafikonon csak egy mag használatát mérték, a másodikon már az összeset használhatta a Mac. A nem hardver érdeklődésűek számára: a mag egymagában olyan, mint régen volt egy egész processzor, tehát a két magos proci kvázi két prociként fogható fel (de nem az, ezt csak otthon, népművelő-könyvtáros szakosok előtt elsütni!). Hasonlattal olyan, mintha lett volna régen az egyhengeres autó: henger=autó. A két, négy hengeres autó esetén a henger felel meg a magnak, az autó a procinak. A négy hengeres, ugye, nem négy autót ér, de jóval többet, mint a kettő (Trabanttal szállni) vagy az egy.
Ami a mérésből érdekes, hogy egy magos üzem esetén az iMac jobb volt, mint a Mac Pro. A procin belül a magok terhelését amúgy az OS X vezérli, így nem minden fejlesztőnek kell megküzdenie a magok meghajtásáért, azt rábízhatják az Apple fejlesztette oprendszerre, ha valaki utána szeretne olvasni, akkor a Hyper Threading kifejezésre keressen rá. De a multi task, multi thread is jó kiindulási pont.
A NovaBench tesztelés érdekessége nem az eredmény, a Mac Pro fölényesen nyert, hanem az, hogy olyan tesztet kellett keresni, amely több grafikus-kártyát is képes egyszerre pörgetni, hiszen a Mac Pro-ban kettő van. A számok jól mutatják, miért ajánlja videóvágásra a Mac Pro-t az Apple, hiába a spéci videókártya az iMacbe, a Mac Pro teljesítménye majdnem a duplája a felturbózott iMacének.
Teljes HD-ben, maximális felbontással tolták a Batman: Arkham City (Running Feral Interactive) játékot - azért tesztelőnek lenni sem annyira rossz -, miközben a játék saját mérőeszközét használták. Azt mérték, hogy egy másodperc alatt hányszor képes a Mac kiszámolni, mi legyen látható a kijelzőn. Aki ici-picit iMovie-zott már, az tudja, hogy a film valahol 24fps-nél kezdődik, azaz 24 képkockát vetítünk másodpercenként ahhoz, hogy a szem azt mozgóképnek lássa. Nos, a Mac Pro nyert, mi azért megjegyezzük, nem verte utca-hosszal az iMacet. A MacBook 39-es teljesítményét pedig szemléljük úgy, hogy 24-nél már jó a szemnek.
A Handbrake mérésnél a gyorsaság számít, a grafikonon másodpercekben látható az eredmény. A Handbrake videó-formátumok ide-oda átszámolását végzi az iparág ezernyi szabványa közt - lásd: miért nem játssza le a QuickTime ezt vagy azt a mozifájlt. Az eredmény láttán bátran mondhatjuk, egy turbó Mac Pro két MacBookkal felér. Árban is.
És végül a BlackMagic Disk Speed Test, a számokat MB/s-ben kell érteni. Ahogy a teszt készítői is kihangsúlyozták, az írási sebesség azért fontos, mert valós idejű videó rögzítésnél irdatlan mennyiségű adatot kell merevlemezre menteni. Láthatóan erre koncentráltak a Mac Pro fejlesztői is, a többi gépnél az olvasási sebesség meghaladja az írásit, a Mac Pro-nál ez pont fordítva van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése