2014. március 12., szerda

Email gyűjtők átverése

Szinte nincs olyan honlap, amely nem vágyna az email címedre. Jobb esetben csak ezért, mert valahol azt olvasta, hogy az emaileket gyűjteni kell, rosszabb esetben azért, hogy érdektelen levelekkel bombázzon leiratkozási lehetőség nélkül, még rosszabb esetben eladva a gyűjtött emaileket fűnek-fának és bokornak, hogy dugig legyen a postaládánk sza... szeméttel. Nem kevésbé utáljuk őket, mint a postaládát elöntő apró fecniket, amelyeket hirdetésnek vél a kiötlője.

Junk Mail
A kéretlen leveleket ma már igyekszik minden levelező program felismerni és szűrni, anno a Mail ezek közül is kiemelkedett, mára a többiek felzárkóztak. Aki nem használná a Mail kéretlen levél szűrőjét, most kapcsolja be!
Ezzel persze nem oldottunk meg mindent. Alkalmi rendezvényre igyekezve regisztrálunk egy olyan szájtra, ahol akkor járunk először és utoljára. Vagy csak a tartalomhoz szeretnénk egyszer az életben hozzáférni. Nos, az Apple ID-vel rendelkezők számára remek hírünk van, egyszerre akár három alias email címet is létrehozhatunk, használhatunk és törölhetünk. Akár olyan rövid ideig, amihez képest a kérész életű kérészek matuzsálemi kort élnek meg. Hogyan?

Alias létrehozása, kihasználása és törlése három percben
Első perc. Nyissuk meg böngészővel az icloud.com oldalt! Jelentkezzünk be az Apple ID-nkkel! Indítsuk el az iCloudos Mailt! Balra lent találunk egy fogaskerék ikont, arra kattintva válasszuk ki a Preferences-t! A megjelenő alapbeállítások párbeszédablakból válasszuk ki az Accounts-ot! A lenti ábrán látható, hogy a gaborferenczy az általam használt mail cím, de van két alias (gaborfere és SzB) is a lehetséges háromból (kicsit takarva).
Kattintsunk az Add an alias-ra! Adjuk meg az ideiglenesen használni kívánt mail címet, a vége @icloud.com lesz. Az Apple egyből jelzi, ha a név foglalt, ekkor másikat kell megadnunk. A sikeres mail mellé rendeljünk egy normális nevet is (Full name), ez lesz a legtöbb levelező programban látható. Második perc: az alias mail cím használata.


Persze az így létrejött email címet használhatjuk éveken át is, ekkor van értelme a Label megadásának és a színválasztásnak. A mi esetünkben ezeket kihagyhatjuk. Amint a Done-ra kattintunk, a mail-cím él, használható. A létrehozott aliasra nem csak fogadhatunk, hanem küldhetünk is levelet, az íráskor a From-ban válasszuk ki a megfelelő email címet.
Az aliast felfüggeszthetjük - disable alias - vagy törölhetjük: delete. Lejárt a három perc.
És még egy szó, az alias-t inkább ejtsük "áliász"-nak (az ász-on nagyon nincs hangsúly), mint aljasnak - ahogy ezt teszi sok Maces - sokan persze viccből. Persze aliasszal a Finderben is találkozhattunk - de az egy másik történet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése