2014. március 28., péntek

Időutazó Almalap (2004. március)

  • Mac keres Macet! A Mac OS X 10.3 alatt kétféleképpen kapcsolódhatsz szerverhez a Finderbôl. Vagy a Network ikonról indulsz, vagy párbeszédet folytatsz a Connect to Server paranccsal. A két mód más-más lehetôséget kínál, így céltól függôen érdemes dönteni egyik vagy másik mellett.
  • Mert archíválni kell! Ez persze olyan házi megoldás, amely mellett továbbra is figyelned kell, hogy van-e elég hely a backupolásra használt vinyón, illik néha a backupra pillantva ellenôrizni a fájlok jóságát. Másképp mondva, minden automatizálható, ám a felelôsség nem, az örökre megmarad.
  • Adobe Kreatív Nap Az Adobe Kreatív Napon résztvevôk látványos programbemutatót tekintettek meg – a kétszáz feletti résztvevôi létszám mutatja az Adobe erôsségét. A délelôtt a videósok ideje volt, a délután a kiadványszerkesztôké. A bemutatott szoftverek – a Creative Suite (röviden szíesz) – az Almalap olvasói számára már nem lehettek ismeretlenek, hiszen tavaly novemberi megjelenésükkel egyidôben bemutattuk ôket. Ami a mostani elôadásból is kiviláglott, az az Adobe irányváltása. A Photoshoppal naggyá lett szoftverfejlesztô – amelynek legjobban menô szoftvere az Acrobat – dobozos termékek helyett munkafolyamatban gondolkodik.
  • Levélkovács kliens A tavalyi év legjobb emailkliense keveset árul el magáról, azt is inkább címszavakban. Ezt persze mindjárt tekinthetjük is pozitív vonásának, hiszen egy kliens maradjon csendben, üljön a helyén, és dolgozzon.
  • Mindenttudó Director Lassan a boltokban a Macromedia mindent tudó multimédiás szerkesztô szoftvere, a Director MX 2004. Az újdonságok címszavazva: DVD-, Flash MX 2004- és Mac-Windows keresztplatformos támogatás, JavaScript-es Director tartalomszerkesztés, Lingo-szkriptelés, munkafolyamat- szervezés támogatása.
  • Digital Performer A Digital Performer (DP) digitális audió és MIDI szekvencia készítô alkalmazás, amellyel a soksávos hanganyagok rögzíthetôk, szerkeszthetôk, keverhetôk, feldolgozhatók és kimenthetôk további felhasználásra.
  • Canon 960i, nyomtató A Canon nevezett nyomtatója lett az év sikerterméke – legalábbis a MacWorld ítészei szerint.
  • PowerShot A80 A szokásos Canon tudás mellett a háromszoros optikai zoom, négy megapixel és állítható szögû LCD-megjelenítô jellemzi a gépet.
  • Drupa-elõzetes A májusi Drupa kiállítás – amely mágnesként vonzza a kiadványszerkesztés, elôkészítés és legfôképp nyomdatechnológiában érdekelteket – közeledtével egyre több vállalat jelenti be, mit készül bemutatni, kiállítani a vásáron.
  • Heidelbergi útkeresõ A nyomdatechnikában jól ismert Heidelberg cég visszavonult elefántcsont-tornyába sebeit nyalogatni, amit a november óta tartó nagy átszervezések és változtatások okoztak neki. Még novemberben bejelentették, hogy kifarolnak a digitális nyomtatás térfelérôl, és megmaradnak a hagyományos ofszet technikáknál. Márciusban be is váltották ígéretüket.
  • A Microsoft és a Kiadók A Microsoft évek óta gondolkodik azon a világon, ahol minden média digitális formában jut el a címzetthez. A számítógépes világ kemény próbaterepnek bizonyult, amikor elsô próbálkozásai rendre elbuktak. A digitális jogok terén bukott csatái – RIAA, MPAA – tanulságait gondosan kielemezték és feldolgozták, ebben messze a konkurensek elôtt járnak. Szerintem a Microsoft számos csatát meg fog nyerni, de nem lesz képes meghódítani a szórakoztató iparág „otthon” szegletét úgy, ahogy ezt tette monitorjainkkal. Nem lesz képes a változás ütemét diktálni
  • Biztonságosabb PDF Az Adobe a dokumentumok fokozottabb védelme érdekében megalkotta az Adobe Policy Servert, amely használatával a felhasználók csak dedikált társaiknak engedhetnek betekintést adott PDF állományokba.
  • PDF-munkafolyamat Az Acrobat és a PDF számtalan elôadás, konferencia és újságcikk népszerû gumicsontja. Ám egyetlen helyen sem találtam választ arra, hogy mi késlelteti a teljesen PDF alapokon nyugvó nyomtatott média munkafolyamat megalkotását. Vajon mi lehet a szûk keresztmetszet?
  • A PDF és a nyomdák Az Adobe szerepe kettôs a PDF történetében. Egyfelôl az Adobe alkotta meg és frissíti a PDF elôírást – most tartunk az 1.5-ös változatnál –, másfelôl gondosan távol tartotta magát a Ghent Csoporttól, és némi ellenszenvvel figyelte, hogy mivé redukálják, pontosítják gondolatát.
  • PDF és/vagy XML? Az Almalap által agyon ajnározott Seybold másodszorra rendezi meg szemináriumát Amszterdamban április 18–21. között. Az elôadások fô gerincét a PDF adja, de az XML is jelen lesz a PDF, JDF, Creative Pro, eForms és tartalommenedzselés szekciókon. Az elôadások, háttérbeszélgetések és délutáni szakösszejövetelek egyik kedvenc kérdése lesz, hogy vajh a PDF és az XML egymás kiegészítôi vagy konkurensei?
  • Apróbb PDF hírek
  • HP digitnyomda A Hewlett-Packard számos új elektrofotográfiai digitális nyomdagép és színkalibráláshoz kapcsolódó eszközt mutatott be barcelonai rendezvényén, ezeket a Drupa látogatói is megtekinthetik majd.
  • Apróbb hírek
  • Megbízható szájtJó volna azt hinni, hogy amikor az emberek az internetet használják, az új információkat szerves egységbe rendezik, hogy összevetik a különbözô forrásokat, hogy használják az agytekervényeiket, az igazság azonban az – bármennyire is fájó, ám a kutatásból világosan kiderült –, hogy az emberek igazándiból a külsô megjelenés alapján ítélik meg a webszájtokat.
  • E-hírlevél: kánaán? A felmérés szerint a hírlevélelôfizetôket négy dolog idegesíti a legjobban: a túl gyakori levélértesítôk, az érdektelen vagy irreleváns tartalmak, azok a hírlevelek, amelyekre nem iratkoztak fel, és végül az olyan e-mailek, amelyek váratlanul felbukkanó (pop-up) hirdetéseket tartalmazó weboldalakra vezetnek.
  • iTunes és ilyesmik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése