2019. december 14., szombat

Automatikus biztonsági mentés Macen: Time Machine

A macOS része az automatikus mentő, archiváló megoldás, aminek a neve Time Machine. A használatához nincs szükség semmi másra, csak egy külső merevlemezre, amelyet a Machez tudunk csatlakoztatni. A lemez kapacitása legyen legalább duplája a Macben levő tárhelynek, SSD-nek. Egy ilyen merevlemez akár karácsonyi ajándék is lehet – írjuk, hogy érdemes a Time Machine-t használni.


A külső merevlemezt csatlakoztassuk a Machez! Ha nem jelentkezne a Mac, hogy "Ohó, egy merevlemez, de jó lenne ez Time Machine céljára!", akkor nyissuk meg a Rendszerbeállítások > Time Machine ablakát!


Ha több merevlemezünk lenne a Machez csatlakoztatva, akkor érdemes a Kiválasztás... gombra kattintva választani a felkínált lehetőségek közül. Bár induláskor csábító lehetőség, hogy az új merevlemezt más célra is használjuk, mi azt javasoljuk, hogy a biztonsági mentés céljára külön merevlemezünk legyen.


Jelöljük be az Automatikus biztonsági mentést. A Mac e pillanattól fogva óránként automatikusan menti a változásokat az új merevlemezre. Az első mentés jóval hosszabb lesz, mint a következők, hiszen első alkalommal az egész gépet – oprendszerrel, alkalmazásokkal, minden adattal... – másolja le. Ezt követően már csak az változásokat rögzíti.

Mindig vigyem magammal a merevlemezt a Macemmel?

Nem, nem kell. Szabályosan eltávolítom a merevlemezt a Macről, jövök-megyek (munkahely, vidék, Pest, állatkert), majd amikor hazaérek, akkor újra csatlakoztatom a két eszközt. A "jövök-megyek" alatt is dolgozik a Time Machine, a csatlakozás után írja a gyűjtött adatokat át a mentés-merevlemezre.
Ha napokig nem találkozik a Mac a merevlemezzel, akkor sincs baj. Amikor már nagyon vágy a biztonsági mentésre, akkor szól. Egy hetet, tíz napot vidáman kibírnak egymás nélkül.


Ha rendszeresen töltök le filmeket egy adott mappába, de igazán nem szeretném őket a biztonsági mentésbe is betenni, akkor adott mappákat kizárhatok.

Ez ok, de hogy van a vissza?

A Time Machine két örömöt képes okozni. Az egyik, ha új gépet veszünk, akkor az összes adatunkat, az utolsó mentett állapotot a Time Machine merevlemezről az új Mac "felszívja": alkalmazásokkal, jelszavakkal, képekkel, mindennel.
A másik öröm, hogy ha egy törölt fájlt szeretnénk visszanyerni, vagy egy fájl korábbi állapotát, akkor az is lehetséges. Ehhez el kell indítani a Time Machine alkalmazást. Igen, köszönjük Apple a zavart, két Time Machine van. Az egyik Time Machine az automatikus mentési eljárás neve, amit a Rendszerbeállításokban kezelünk, a másik önálló alkalmazás. Most ez utóbbihoz fordulunk.


Jobb oldalon tudunk időben visszafelé haladni egészen az első mentésig. Válthatunk könyvtárat is. Ha a Mail vagy bármelyik alkalmazás dokumentuma az aktív és úgy indítjuk a Time Machine-t, akkor az adott levelek vagy doksi előzményeit látjuk és tudjuk visszaállítani.


Fontos

A macOS Time Machine strukturált adatbázis, ezért kézzel, Finderből nem keresünk benne, nem módosítunk, nem bántjuk, nem etetjük, nem simogatjuk. A mentés automatikus – nyugodtan lehet dolgozni is mellette –, a visszaállításra pedig ott a Time Machine alkalmazás.

Igen, van más archiváló megoldás is Macre. De a Time Machine a legegyszerűbb, legkönnyebben használható – például nem kell hozzá külön alkalmazás és a beállítása annyi, hogy egyszer összepárosítjuk a Macet az akár karácsonyra ajándékba adott-kapott merevlemezzel.

Írtam, hogy így az összes gépen tartott fényképünkről is van másolat?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése