2019. december 18., szerda

Hogyan találom meg a legnagyobb fájlokat a Macen?

Ez a kérdés akkor hangzik el, amikor elfogy a hely. Ami rossz. A Mac akkor használható, ha az oprendszert is tároló háttértár legalább tíz százaléka szabad. Hogy ellenőrzöm? Alma menü > Mac névjegye > Tárhely fül. És hogy találom meg a legnagyobb fájlokat, hogy töröljem, hogy legyen helyem? Mutatom!


Az ablak alján a Rendezetlenség csökkentése sorban a Fájlok áttekintése gombra kattintunk.


A legfontosabb, hogy mindenki saját felelősségére töröl – persze a Time Machine használata mellett lehetünk bohémek és felelőtlenek is. Azért ne legyünk!
Az ablak bal oldalán látjuk az egyes fájltípusok által elfoglalt összes helyet, jobbra pedig a "nagy fájlok"-at választottam ki.
A legnagyobb "iMovie..." mellé azért tettem én piros pöttyet, mert azt tilos törölni, ebben a fájlban (tudom, nem az, de ez most lényegtelen) tárolja a Mac az iMovie munkáinkat. Hasonló fájlban tárolódnak a Fotók alkalmazás képei, az iTunes a zenéinket...
A második legnagyobb fájl az elrettentő példa arra, hogy mi minden maradhat meg egy háttértáron akkor, amikor már semmi szükség rá. Ez a fájl ugyanis a Fotók előtti Maces képmenedzselő alkalmazás, az iPhoto munka-fájlja, amihez utoljára 2016. szeptemberében nyúltam, nyúlt a Mac. Régóta kuka-érett a maga 3GB-jával.
És így tovább haladunk. Nálam nincs, de szinte biztos lesz letorrentelt legálisan letöltött film.
Törölni rém egyszerű, ha kiválasztunk egy fájlt, az ablak alján megjelenik a Törlés gomb. A másik megjelenő gombra kattintva a Mac a Finderben megmutatja, hogy hol is van az a fájl. Ha nem tudjuk valamiről, hogy mi is az valójában, a helye, melyik könyvtárban van, fényt gyújthat.

Még egyszer. Time Machine. Óvatosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése