2019. december 4., szerda

Pages és a Word

Az Apple a Pagest küldte harcba a Microsoft Wordje ellenében, maradjunk annyiban, hogy a Pages nem esett el. Ha nem kell "Wordössel" összedolgozni, akkor Pagest használok. Mert ott van a Macen előre telepítve, a Word meg nincs. Mert a Pagest kifizettem a Mac árában, a Wordöt külön kellene. Mert a Pages-zel szinte mindent meg tudok oldani, ami szövegszerkesztés. Sőt! De nézzük, mit kell tenni, ha a Pagesből Word formátumot kell menteni.


Mielőtt belefognánk, fontos, hogy ha csak olvasni akarja valaki a mi Pages doksinkat, akkor ott a PDF formátum, amivel nem kell bibelődni (Fájl > Nyomtatás > PDF).
Ha szerkeszteni is akarják, akkor bizony lesz melónk. Ami szinte biztos gondot okoz, az a betű. Amilyen betűtípus létezik a Macen, az nem szokott létezni a Windows alatt és vica versa. Érdemes Arial és hasonló "alap" betű-családokat használni. Ám így is megeshet, hogy ami a Macen Arial, az pécén nem pont úgy néz ki.
A tapasztalat az, hogy sima, tagolatlan szövegek, mint szerződések (2.6.3. szerkeszettel) hibátlanul mennek át, esetleg áttördelődnek, de ez szöveg esetén – feltéve a helyes stílus használatot – nem gond. Ha már a stílusokat megemlítettem, akkor minél hosszabb szöveg, annál inkább érdemes stílusokat használni. Miért? Mert akkor nem bekezdésről bekezdésre haladva kell újra rendbe tenni a szöveget, hanem "csak" a stílusokat kell megzabolázni. A stílusok jól mennek át a két szoftver közt.


Ahogy az előző két képen látható, az exportálás rém egyszerű.

Óh, az a fránya Word
Persze ha gonosz vagyok, akkor elmentem a képen látható Pagesben jól kezelhető hírlevelet. Amit megnyitok Wordben, igaz, nem a földi, hanem a netes verzióban.
Azt, hogy szerkesztési nézetben miért azt látom, amit a felső képen, és megtekintő nézetben meg aránylag azt, amit látni szeretnék – alsó kép –, meghagyom a Wordről szóló blogoknak.

Pages meg az iCloud
A Pages is megosztható az iCloudon keresztül. Őszintén, a mi tapasztalatunk alapján nincs sok öröm a Pages közösségi használatában. Az egyszerre szerkesztés verzió tetű lassú, különösen a Google doksihoz képest. Ráadásul folyamatos autentikációs kérések szaggatják a munkát. De lehet:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése