2020. január 31., péntek

Automatikus tartalomjegyzék Pagesben Macen

Bár a legtöbb esetben nincs szükség tartalomjegyzékre, de ha, akkor a Pages képes az elkészítésére. Elkészítését mutatom, mert elég egyszer elkészíteni, utána a Pages már automatikusan frissíti azt. Sőt, a tartalomjegyzék oldalszámai belső hivatkozásként működnek. Olyannyira, hogy a Pages dokumentumból írt PDF-ben is megmaradnak az oldalszám ugrás hivatkozások.


A Pages a tartalomjegyzék készítést stílusok alapján végzi, ahogy bármelyik más szövegszerkesztő alkalmazás, így a Word is. Hosszabb doksi esetén amúgy is nagyon jó, ha stílusok használatával formázzuk a szöveget: pénzt, időt és energiát takarítunk meg. Az egyik címet [A1] kijelölve a Pages stílusai közül kiválasztjuk a megfelelőt [A5], majd ismételjük a másik cím típusra: jelöljük [A3] és stílusozzuk [A4]. (Igen, az [A5] helyett [A2] kellett volna az ábrára, de a lustaság nagy úr) A stílusok használatát megtanítjuk a Pages képzéseinken.


Hozzuk létre a tartalomjegyzéket! A Pagesben tartalomjegyzék mindig megelőzi azt a szöveget, amelynek a tartalomjegyzéke. Azaz a tartalomjegyzék mindig elől van [B1], hátul soha. Illetve, lehet hátul is, de azt kézzel kell létrehoznunk és frissítenünk.
Álljunk a szövegben oda, ahol szeretnénk, hogy a tartalomjegyzék megjelenjen! Adjuk ki a Beszúrás > Tartalomjegyzék > Dokumentum parancsot [B2]!
Létrehozhatnánk tartalomjegyzéket Szakaszra vonatkozóan – ezt csak azoknak ajánlom, akik használnak Szakasztörést. A harmadik lehetőség az, hogy a tartalomjegyzék a doksiban hátrább következő tartalomjegyzékig tart.


Pár másodperc múlva megjelenik a tartalomjegyzék [C1]. Továbbra is módosíthatjuk a tartalomjegyzék érvényeségét [C2]. Azt, hogy melyik stílusokból épül fel a tartalomjegyzék, a Stílusok testreszabása [C3] gombra kattintva dönthetjük el. A Dokumentum (Szakasz) stílusai közül amelyiket bejelöljük [C4], az lesz látható a tartalomjegyzékben. (Korábbi Pages verziókban a stílus nevek mögött is volt jelölőnégyzet, azt bejelölve dönthettük el, hogy oldalszámmal vagy anélkül szerepeljen az adott stílusú szöveg a tartalomjegyzékben. Várjuk, hogy váratlan fejlesztés eredményeképp visszakerüljön a Pagesbe.)
Kicsit pongyolán fogalmaztam. A tartalomjegyzékbe azok a szövegek kerülnek – és nem stílusok –, amelyek a bejelölt stílussal formázottak. Általában ilyenkor derül ki, ha egy bekezdés visel cím-stílust, ekkor az egész bekezdés megjelenik a tartalomjegyzékben.


A tartalomjegyzéket is formázhatjuk. Amikor rákattintással kijelölünk egy sort [D1], akkor az összes azonos stílusú tartalomjegyzék sor kijelölődik – csak csoportosan formázhatjuk őket. A formázásban nincs semmi extra, nem is mutatom végig az összes lehetőséget, csak kettő fontosat. A behúzással [D2] lehet adott cím-mélységet balról beljebb húzni. A Tabulátorok [D3] részben a Vezető sor (rendesen magyarul: sorvezető) az, ahol a vágyott pötty-pötty-pötty-öt elő lehet csalni.
Ne felejtsük el kipróbálni, hogy működik-e a hivatkozás [D4], az oldalszámra kattintva ugrunk-e az adott oldalra.

És szerkesszük bátran a szöveget, persze ügyelve a stílusokra. A tartalomjegyzék automatikusan frissül, követi a szöveg hozzáadást, törlést, átrendezést. Korábbi verziókban a Pages oldalsávján néha feltűnt a "Frissítés" gomb, ha a Pages-nek valamiért nem sikerült a tartalomjegyzék kezelése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése