2020. január 10., péntek

Apple Store

Apple Store képek. Csak. Mert tetszenek. Szövegek csak a képek körbeírása okán.
Természetesen kakukk-tojással kezdjük, mert ez nem Apple Store (és nem is kakukk-tojás), hanem az Apple Park látogató központja.

Az Egyesült Államokban a bostoni a legnagyobb Apple Store. A bolt különlegessége a tetőkert – ami nem nyilvános. Nice! És persze itt is megtalálható az ikonikus átlátszó üveglépcső.

A Földön a legnagyobb Apple Store Dubaiban található. Az Emirates bevásárlóközpontban található bolt volt az első Közel-keleti Apple Store. Ám az elsőség csak egy hajszálon múlt, pontosabban három órán. Ennyivel később adták át az Abi dhabi-i boltot. Az Apple-re jellemző, hogy a nyitás pillanatáig nem tudtak egymásról, viszont ugyanaz a küldöttség adta át!

A sydneyi Apple Store is hatalmas, ám nem a legnagyobb bolt. Amiben viszont elsőséget tudhat magáénak, hogy ővé a legnagyobb Apple logó. A Genius Bar [ahol profi szakértők oldják a felhasználók problémáit előre foglalt időpontban] valószínűleg a legnagyobb, az Apple adatbázisa ez ügyben nem teljesértékű. Pontosabban volt, mert túl méretezték, így pár hónap után átrendezték az üzletet.

A tokiói üzlet két elsőséget is magáénak tudhat. Ez a legmagasabb Store és ez volt az első Államokon kívüli. Az első, amit meglátunk, a két síkba süllyesztett hatalmas Apple logó. Bent a megszokott(?) csili-vili belső, és az egyetlen olyan Store-béli lift, aminek a használatához semmilyen gombot sem kell megnyomni.

Fantasztikus kilátás nyílik a londoni IFC bevásárló központban levő Apple Store-ból. A bolt második szintjén gyerek-játszótér. A két szint között mi más lenne, mint üveg-csigalépcső.

Ezt az üzletet kívülről nem üveg borítja, építésekor fel sem merült a gondolat, pedig! Igaz, akkoriban az 1890. évet mutatta a naptár. A bolton belül is megpróbálták megőrizni Párizs romantikus hangulatát, ezért a padlót borító mozaik vagy a kő és réz szokatlan mennyiségű használata. Amíg sokan örülnek az egységes arculattól való eltérésnek, addig akadnak ezt felpanaszolók.

Alá kell annak szállni, aki az Apple-élményre vágy! Ezt természetesen itt is üveg-csigalépcsőn teheti meg. A felszínen csak a logó mutatja, mi rejlik a mélyben. Az Apple mindent bevet, hogy megvesse lábát a legnagyobbnak tetsző piacon, ezért nyitotta sanghaji üzletét.

Az Államokbeli áruházakat leszámítva legnagyobb Apple Store Londonban található. Az épületet az Edward korszakban (1901-1910, nem a Walesbe léptető) emelték, az egyes boltívek tetején aprólékos emblémák és minták láthatók. Maga a bolt lenyűgöző építészetének részeként üveg lépcsőkkel, üveghíddal és megvilágított üvegmennyezettel rendelkezik. Remek példa, hogy lehet ötvözni a mai élvonalbeli formatervezést és a klasszicizmust.

San Francisco az Apple majdnem szülővárosa – kis túlzással, mert tudjuk, hogy Cupertino az. Ezt az Apple Store-ot önálló épületként építették, nem pedig a meglévő helyiségeket felhasználva és korszerűsítve. Közel tizenhárom méterre nyitható tolóajtók teljesen nyitottá teszik az üzletet. Így szinte észrevétlenül sétálnak ki és be az utcán járók élvezve az ingyenes wifi-t. A legfontosabb, hogy az egész üzletet a kaliforniai nap táplálja az épület tetőjébe beépített fotovoltaikus panelek révén.

Állítólag ez az Apple Store megépítése volt a legdrágább az összes létrehozott közül, és nem nehéz megérteni, miért. A hatalmas üvegház mindenki tekintetét megragadja, miközben kívülről csodálják vagy bentről élvezik a szerkezet látványát. A végeredmény pontosan foglalja össze az Apple és a New York lényegét: az elegancia és a minőség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése