2021. január 25., hétfő

A biztonsági adatmentés 3-2-1 szabálya

A legnagyobb adatbiztonsági kockázat a felhasználó – ez közhely. És természetesen nem én vagyok a hibás, ha a jelszavam 1234, és "hát gondoltam rá, de...", ha nincs biztonsági mentésem, amikor az utódok összes képe – nulla és hat éves koruk közt – az épp kipurcant SSD-én volt, kizárólag. Pedig nekünk, Maceseknek, rém egyszerű a megoldás. Még a paranoiásoknak is. Még a nagy céges protokollt követőknek is.

1. Milyen gyakran kell biztonsági mentést készíteni? Macen a Time Machine a megoldás. Time Machine használatakor elég a gépet 2-3 naponta csatlakoztatni a külső merevlemezhez, egységehez, de 14 napon belül mindenképp. A biztonsági mentés nem csak arra jó, ha gajra megy az SSD, de arra is, ha régebbi anyagra van szükség, vagy valamilyen fájlnak a korábbi másolatára. A Time Machine használata az alap, ennél kevesebb az kevés.
2. Nem csak a Macben levő SSD hibásodhat meg, hanem a Time Machine használta merevlemez is. Ez akkor gond, ha gyakran kell fájlok korábbi verzióit visszaállítani, vagy már törölt fájlkokat visszaállítani (zombifájl!). Egy biztonsági mentés céljára szolgáló merevlemez kevés, kettő kell.
3. A külső merevlemez nagyon jó ötlet, de sajnos nem csak tönkremehet, de el is lophatják, leéghet a ház, és ekkor együtt tűnik el a Mac és a biztonsági mentés. Erre az online mentés, felhőbe történő mentés a megoldás. Sajnos a Time Machine ezt nem tudja – de szerintem a sávszélesség növekedése, az adatátvitel gyorsulásával meglesz ez is. Most is meg lehet oldani némi buherával, csak egy gond van: az első mentéskor a teljes SSD-t menti a Time Machine, ami terrabájtokat és órákat, tízórákat jelent egy átlagos netkapcsolaton.
4. Az iOS eszközök – iPhone, iPad – már képes az iCloudba menteni a biztonsági másolatot. De ennek ára van, a kínált ingyenes 5GB tárhelyre nehéz egy 128-256GB-os eszköz összes adatát lementeni. És az iCloud tárhelyet nem csak erre használjuk. A kényelemnek ára van, érdemes nagyobb iCloud tárhelyet vásárolni.
5. A 3-2-1 szabály. Ez nem nagyvállalati megközelítés, ha nem csak kata miatt vagy egyéni vállalkozó, de Macet (vagy mást) használsz, akkor rád is érvényes. 3: ennyi példányod legyen az adataidról, praktikusan Mac és két külső merevlemez. 2: Bár az iMac vagy a Mac Pro alkalmas arra, hogy a Time Machine merevlemeze is a gépben legyen, vagy szinte benne, a másik mentés mindenképp külső merevlemez legyen (fizikai meghibásodás a gépet hazavághatja mindkét tárhellyel). 1: fizikailag az egyik másolat másik helyen legyen, mint a Mac (az egyik mentés otthon, a másik az irodában, te meg Mackel a hónod alatt a kettő között pndlizel).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése