2021. január 27., szerda

Mail számla csatolmányokból egyetlen PDF, avagy írjunk alkalmazást Macre Automatorral

Pár napja mutattam meg, hogy lehet Macen "Sok Mailes számlából egy PDF" fájlt készíteni gyorsan. Többen kértétek, mutassuk meg, hogy lehet az emailhez csatolt számlákat gyorsan letölteni és egy PDF-fé alakítani – Automatorral. Azaz, gyors programozás után kis alkalmazás oldja meg a feladatot havonta, negyedévente, persze mi is kellünk hozzá, mert még okosabbak vagyunk a Macnél, a szingularitás odébb. Íme, a program:

A bal oldali képre kattintva az olvasható méretben látható, ez a fenti program kibontva. Nézzük, mit miért?
Előtte Automator gyorstalpaló: megnyitás után a baloldali hasábokból a képen látható utasításokat kell megkeresni és behúzni a jobb oldali részbe, ezekről látsz itt képeket.
Az (1) első lépés a megfelelő emailek kikeresése: "Mail üzenetek keresése". Az összes mailünk közül kikeressük azokat az üzeneteket, amelyek a következő feltételeknek megfelelnek. Most, elsőre, adjuk meg egyik kedvenc számlaküldőnk emailcímét Feladóként. Természetesen adhatunk meg más feltételt, vagy több feltételt is. Ez az egész program legfontosabb része. Jól gondoljuk át a keresés feltételét!
A következő lépés (2) a megtalált levelek csatolmányainak kigyűjtése: "Mail üzenetek mellékleteinek lekérése". Mindenképp egy erre a célra létrehozott mappába gyűjtsük a csatolmányokat, hogy más ne zavarjon be. Igen, minden futtatás előtt ezt a mappát ki kell üríteni! (Ezt is meg lehet oldani: a) egy üres szövegfájlt hozunk létre az adott mappában, b)-c) lekérjük a mappa tartalmát és d) kidobjuk. Az üres szövegfájl azért kell, mert ha üres a mappa, akkor az Automator kiakad. Az a)-d) nincs az ábrán.)
A "Szünet" (3) elsőre értelmetlen, de kell. Az alkalmazásunknak várni kell, hogy a mentések (2) biztos befejeződjenek. Tapasztalatból mondom... Három másodperc pedig szinte semmi.
A "Megadott Finder elemek lekérése" (4) megnyitja a cél mappár, ahová letöltöttük a csatolmányokat.
A "Mappa tartalmának lekérése" (5) parancsra férünk hozzá a mappában levő fájlokhoz.
A (6) fájlok küzül csak a PDF-ek kellenek, a jpg céglogók, hasonlók nem.
És végül (7) a "PDF-oldalak egyesítése" összefűzi a letöltött csatolmány PDF-eket.
Kényelem szeretetbő (8) meg is nyitjuk a generált PDF fájlt, amely az összes számlát tartalmazza.

Semmi sem tökéletes
Ez a rutin sem. Egyrészt a nem PDF számlákat eldobja – bár a letöltött mappában megtalálgatók. Viszont, ha bármi más PDF csatolmány volt, akkor az is belefűződik az összesített PDF-ek közé. Mondjuk, úgyis átnézi az ember az Automator munkáját, Megtekintőben egy mozdulat a rossz PDF kidobása.

A fekete leves
Török Bálint óta tudjuk, hogy hátra van még a fekete leves. Ez pedig az alkalmazásunk futásideje (fenti ábrán: N, mert ott látható, de itt van a bekezdés alatt is teljes egészében). Összesen nagyjából ötvenezer emailem van, ebből harmincezer archívált. Az Automatornak 8-9 perc ebből a megfelelő mailek kigyűjtése. Próbáltam trükközni, de nem sikerült ennél gyorsabb keresésre rávenni az Automatort. Ugyanez a művelet Mailben egy másodperc sincs. A tesztelést nem segíti ez a tetü lassúság – én emiatt inkább kézzel gyűjtöm ki a maileket egy alkalmi Automator rutinba. De viszont működik.


Változó email cím és időintervallum
A fenti munkafolyamatba "be van égetve", hogy melyik email címről jövő emaileket kezelje. Ez persze nem praktikus. Ahogy az sem, hogy nem szűkítettük az időintervallumot, a 2003-as számlák nem érdekelnek - más kérdés, hogy minek őrzöm őket? –, a fenti megoldás azokat is legyűjti.
Az első parancson kell változtatni, mielőtt alkalmazásként elmentjük Automatorból a művünket. Utasítsuk az Automatort, hogy az első parancsot végrehajtáskor mutassa meg.

Az alkalmazásként mentett programunk ilyenkor megáll, és rákérdez az adatokra. A beírt adatokat tekinti alapértelmezettnek. Ez a rákérdezős megoldás jó akkor is, amikor az Automatorban írt alkalmazásunkat másnak készítjük, aki az Automator használatában nem jártas. Felhasználóként csak ezzel a párbeszédablakkal találkozunk ilyenkor, mielőtt, jó pár perc múlva, váratlanul megszakítva munkánkat, a Mac az arcunkba tolná a csatolmányokat PDF-ben.

És ez is megtévesztő. Bár a mail cím helye szürke, mégis kitölthető. A "szürke nem szerkeszthető" itt nem igaz, a teljes feltétel rendszer átalakítható.


Összefoglalva: az Automator minket segítő alkalmazás. Amennyire könnyű (Gonosz Almalap: könnyű?!?) használni, annyira kevéssé testreszabható. Valamit valamiért. Mi szeretjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése