2021. január 6., szerda

MS Office az M1 Apple gépeken

Sokan az alkotók – film, zene, animáció... – eszközének tartják a Macet. Miért? Jöjjön egy történet, mely szerint Jobs valamikor első vezetői idejében (baromi régen) egy Apple számítógépet vitt ajándékba az egyik ismerős családba. Az egész vendégséget a gyerekszobában töltötte a megajándékozottat segítette a gép felfedezésében. "Nem az érdekelte, hogy hogy működik, hanem az, hogy mit lehet vele létrehozni, alkotni." Az igazság az, hogy az Apple és a Mac sikeréhez elengedhetetlen volt az irodai alkalmazás. És ezt a Microsoft szoftverei tették lehetővé a fenti történet idejében épp úgy, ahogy ma is. Ezért fontos, hogy az új M1 procis Macen hibátlanul futnak-e a Microsoft alkalmazások. Röviden: igen.

Mielőtt megidéznék a műszaki bikkfanyelvű Microsoft sajtóközleményt, a lényeg, hogy a decemberi frissítéseel a Word, az Excel, a PowerPoint, az Outlook és a OneNote teljesen M1 kompatibilis. A többi alkalmazás is fut, de nem élvezi a teljes Apple hardverkörnyezet támogatását, azaz lassabb lesz (bár azt, hogy mihez képest, nem fogjuk tudni – komolytalankodta el a Gonosz Almalap e fontos infót).
És akkor, némi büntetésként, az eredeti közlemény:

Microsoft 365- és Office 2019-támogatás az Apple Siliconhoz
Mac Office 2019 Mac Microsoft 365
2020. november 10-én az Apple bejelentette az Apple Silicon néven ismert egyéni architektúra alapján működő új Mac-eszközök elérhetőségét. Ez a cikk a Microsoft 365 és az Office 2019 támogatását ismerteti az Apple Silicon eszközökön.
A decemberi 2020-as kiadás (16,44-es verzió) natív támogatást nyújt az Apple Silicon és az Intel-alapú Mac gépekhez. A Word, az Excel, a PowerPoint, az Outlook és a OneNote univerzális macOS binárisként van megadva, ahol a Mac operációs rendszer dinamikusan betölti a készüléke optimális app-összetevőit. Az Office jelen kiadása tartalmazza a macOS Big Sur legújabb optimalizációját, amely az Apple Silicont támogató első operációs rendszer.
Le kell töltenie és telepítenie kell egy külön csomagot, ha az M1-es processzorral Mac gépet használok?
Nem. Az Office telepítési és frissítési csomagjai az Apple Silicon és az Intel-alapú eszközök optimalizált kódját tartalmazzák. Ez attól függetlenül igaz, hogy az Office-t a Mac App Store áruházból szerzi be, vagy office.com – amely a Microsoft Content Delivery Network (CDN) alkalmazást használja.
Van valamilyen ok arra, hogy az Office-t a Rosetta 2 fordítása alatt futtassa?
A legjobb élmény érdekében azt javasoljuk, hogy az operációs rendszer döntse el, hogy miként kell betöltenie az Office-alkalmazásokat. Néhány esetben előfordulhat, hogy azt szeretné, hogy a macOS 2 segítségével inkább a Rosette 2:
  • Az Excel beolvasás és átalakítás funkciója (más néven Power Query)
  • Az App-munkafolyamatok olyan külső beépülő modulra támaszkodnak, amely nem frissült az Apple Silicon natív támogatásával
Ha tudni szeretné, hogy miként használhatja az Office-alkalmazásokat a Rosette 2 verzióval, olvassa el a Mac Office használata az Rosetta és az Apple Silicon segítségével című témakört. Harmadik féltől származó bővítmény esetén forduljon a forgalmazójához, és ellenőrizze, hogy van-e elérhető frissítés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése