2020. január 20., hétfő

Mi dolgom a Letöltések mappával a Macen?

Az emailből, weblapról lementett fájlok Macen a Letöltések mappába kerülnek alapesetben. És a Letöltésekben – tisztelet a kivételnek – csak gyűlnek, gyűlnek a fájlok. A Mac használatát egyáltalán nem befolyásolja, ha életünket a Letöltések mappába zárva éljük le. Az Apple elgondolása ettől eltér, mutatom is, mi az ő elképzelésük.


Az Apple elgondolása az, hogy a Letöltésekbe kerülő fájlokat onnan vagy elmozgatjuk vagy kitöröljük. Elmozgatjuk, ha tényleg hasznos, ha tényleg kell. A legtöbben létrehozzuk a saját mappa rendszerük, általában a Dokumentumok könyvtár alá, néhány esetben pedig a házikó ikonnal jelzett Nevünk alá. (A mappa, könyvtár, directory és folder ugyan annak a megnevezése.) A számítógép előtt a titkárnő asztalán volt egy iratgyűjtő "Bejövő" felirattal. Aki arra járt, oda dobta be a feldolgozandó papírhalmazt, a titkárnő akkor végezte jól a melóját, ha az "Bejövő" irattartó üres volt.
A Letöltés mappa használata azért jó, mert automatikusan ide kerül minden. Persze semmi és senki sem gátol meg, hogy minden letöltésnél odafigyeljünk és módosítsuk a letöltés célmappáját.
Kezdjük az elején, hol is van a Letöltések mappa?
A1: A Finder legyen az aktív alkalmazás. A menüsoron a Finder menüből nyissuk meg a Beállításokat és válasszuk az Oldalsáv fület! (Finder > Beállítások > Oldalsáv)
A2: Jelöljük be a Letöltéseket!
A3: Az oldalsávon látható lesz a Letöltések, erre kattintva látjuk a mappa tartalmát. Sőt, bármely mentés, megnyitás ablakban, ahol látható az Oldalsáv, látható a Letöltések mappa is.
A4: Kezdetben a Letöltések mappa a Dockban is megtalálható. Ha ott van, akkor a legtöbb letöltés esetén látjuk – pár másodperces animáció –, ahogy a letöltött fájl bekerül a Letöltések mappába. Ha nem lenne itt a mappa, akkor a Finder ablakban keressük meg a Letöltések mappát, és húzzuk le a Dockba, a jobb oldalról első apró, nehezen felfedezhető, függőleges vonal baloldalára.


A Dockban a Letöltések mappára kattintva annak tartalmát három féle képpen láthatjuk: fun (B1), rácsos (B2) és listás (B3). Az alapbeállítás az Automatikus, ekkor ha csak pár fájl van a Letöltésekben, akkor B1, ha több, akkor B2 módra mutatkozik meg a Letöltések tartalma. Mind a három nézetben elérhető a "Mutasd Finderben" parancs, ezt kiadva egy Finder ablakot kapunk, amely a Letöltések mappa tartalmát mutatja.


És végül mutatom, én hogy szoktam rendet tenni, kiüríteni a Letöltések mappám. Megnyitok egy Finder ablakot. Majd nyitok (C1) még egy Finder ablakot. Az egyik Finder ablak zöld pöttyét lenyomva tartva kapott felpattanó menüből (C2) az "Ablak mozaikos elrendezése a képernyő bal oldalán"-t választom – ha a jobb a szimpatikusabb, akkor a jobbat, nem oszt, nem szoroz. A másik félképernyőre felkínált ablakok közül a másik Finder ablakot (C3) választom. Ennyi (C4 – kirobbanó siker, nemde?)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése