2020. február 10., hétfő

Fényképből mozgókép iMovie-val, avagy ki az a Ken Burns?

Ken Burns (angol wiki, De ki az a Ken Burns?) 1953-ban született amerikai dokumentumfilmes. Ő is észrevette, hogy ha a tévében, filmen sokáig fényképeket mutogatunk, akkor csak az a néző nem kapcsol el, aki bealudt. Számos történelmi eseményről készült dokumentum filmjében ezért "megmozdította" a fényképet. Lassan mozgatta azt a kamera alatt, rázoomolt egy részletre... Próbáld ki, az iMovie-val roppant egyszerű, és működik! Hogy kerülnek fotók az iMovie-ba? Olvasd el: Képekből mozi Macen és percek alatt


Érdemes csoport képpel dolgozni. A fényképből az iMovie automatikusan négy másodperce mozit generál, ezzel a klippel dolgozunk. Az iMovie alapbeállítása, hogy a képet bemozdítjta, kenburnsöli. A klip-szerkesztőablakban az ikonsoron a vágás ikont [1] választva érjük el a Ken Burns [2] beállítást.
A szerkesztőablakban két keretet látunk. A Start [3] keretet átméretezve és elmozgatva határozzuk meg, hogy mi legyen látható klip első képkockáján. Értelemszerűen a End [4] a klip utolsó kockájának tartalmát mutatja.
Az iMovie "fapados" filmvágó, így nincs mód a Start és End közti kockák helyéről, méretéről való rendelkezésre. Az egyetlen, amit tudunk szabályozni, a gyorsaság, azaz a klip hossza. Ha túl gyors vagy túl lassú lenne a mozgás, akkor a klip hosszát változtatva tudjuk azt módosítani.

Fontos tudni
A kijátszandó videó minősége nem lesz jobb, mint a legrosszabb minőség klipé. A fényképeket, amikor kenbörnszöjük, akkor az eredeti kép minőségén rontunk, a sok ezer képpont szélessésű fotó kevesebb képpont szélességű filmmé lesz. A fényképeket azért lehet jól kenbörnszölni, mert jóval nagyobb felbontásúak, mint a videó. Figyeljünk ezért oda, hogy nagy felbontású – kétezer képpont széles – képeket használjunk alapból, a kenbörszölésnél az ennél jóval több a jó. A jó hír az, hogy a pár éves iPhone, iPad megfelelő nagyságú fotókat készít.

Ken Burns +
Megmutatok pár megoldást, amit az évek alatt ötlöttem ki. Ezek nem csodák, bárki rájöhet.
Az iMovie Ken Burns legfájóbb hiányossága, hogy a Start/End keret érzésre állítható, nincs számadat, nincs átírható érték, csak a szemünk. A képkocka keret pontos helyét csak akkor érzékeljük, ha a keret a film szélével vagy középvonalaival áll. A többi homály.

Szeretnék egy csoportképben valakire rázoomolni meg vissza
Megcsinálom a rázoomot. Amikor a rázoomolós klip mindenben oké, akkor azt megduplázom – kiválasztom, Szerkesztés > Másolás, a kiválasztott mögé kattintok, majd Szerkesztés > Beillesztés. A bemásolt klipnél a Ken Burns gomb melletti két nyilas gombra kattintva a Mac felcseréli a Start és End képkockát, azaz megfordul a lejátszás és én ezt szerettem volna.

Szeretném a zoomoltat több képkockán át látni
Sajnos nem lehet kimerevített képkockát készíteni (de most miért nem, iMovie?). Ezért az első, rázoomolós klipból egy újabb másolatot készítünk a rázoomolós és visszazoomolós közé. Ezt Ken Burnsben úgy módosítjuk, hogy a Start kockát változtatjuk csak, úgy, hogy az megegyezzen az End kockával. Nehéz meló, sok visszanézést igényel, mert az iMovie semmivel sem támogat. Érdemes a szerkesztőablakot maximális méretre felhúzni.

Ennél bonyolultabb zoomolást szeretnék
Akkor a fenti elemekből kell építkezni. A legelvetemültebb iMovie-s megoldás, amit láttam, az az volt, hogy a kijelzőre(!) rakott kockás papír rácsai adták az igazodási vonalakat. LoL.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése