2020. február 5., szerda

Mint a filmeken :: Mac iMovie trükk

Az autóban utazó elréved és megjelenik előtte a múlt egy jelenete – ismerős (és elcsépelt) kép ez annak, aki elég sok filmet látott már. Tudunk-e ilyen áttűnős, átlátszós filmet készíteni Macen iMovie-val? Igen! (Különben nem írnánk erről a blogon – sóhajtott fel sajnálkozva a Gonosz Almalap.)


1: a szokott módon betesszük az idősávra az egyik klipet (az autóvezetőset, bár a képen nem ez látható, mert nem találtam ilyet).
2: fölé behúzzuk azt a klipet, amiről álmodik a vezető (szemet az útra, kezet a kormányra, nem Tesla ez!)
3: a klip-szerkesztőablak feletti ikonsoron új ikon (videó-átfedések beállításai) jelenik meg, erre kattintunk!
4: "levágás" módban az átlátszatlanság csúszkát mozgatva hozzuk létre a kívánt hatást. A Halványulás módosításával érjük el, hogy az álom ne egyik képkockáról a másikra törjön ránk, hanem szépen belemerüljünk.
5: a halványulást állíthatjuk úgy is, hogy a kis kék pöttyöt mozgatjuk a klip elején vagy végén.

Montázzsá fokozás
Itt hagyjuk abba, a művészi hatást már elértük.
De ha az a vágyunk, hogy kettőnél több klipet tegyünk egymásra, átlátszóan, akkor a következőt tegyük! A fentiek szerint összehozzuk az álom filmet, amely csak ebből a két klipből áll. Sőt, a klipek is egyforma hosszúak – az egyszerűség kedvéért. Mentsük el ezt a mozit, mintha kész film lenne:


Majd "digitalizáljuk be" [7], mint új forrásanyagot. És ismételjük a bejegyzés elejétől tanultakat. Ha nyolc-tíz klipet akarunk ily módon össze-átlászó-másolni, az bizony kísérletezést igényel. El kell találnunk a megfelelő átlátszatlansági arányokat. Arra figyeljünk, hogy a halványulás értéke azonos legyen, ezért azt érdemesebb az ikon sor alatt számjegyekkel megadni, mint csúszkák mozgatásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése