2018. december 12., szerda

Lemezkezelő :: Disk Utiliy

Ma egy olyan alkalmazásról beszélünk ismét [1] [2], amelyet ritkán, vagy talán soha sem kell használnunk. Olyan, mint a Tűzoltóság. Akkor örülünk, amikor ülnek a laktanyájukban a tűzoltók, kártyáznak vagy épp alszanak*. Annak soha sem örülünk, ha dolgoznak – annak igen, hogy vannak. Na, ilyen a Lemezkezelő is, amellyel háttértárakat, USB-memóriákat formázhatunk, törölhetünk, particionálhatunk. Aki most nyitja meg először, óvatosan.


A Lemezkezelőt akkor vesszük elő, ha egy külső merevlemezt, USB-t le kell formázni, hogy a Mac lássa, tudjon rá írni. A legtöbb Windows barát lemez NTFS, a Mac HFS+, illetve pár oprendszere APFS formátumú. Ha olyan merevlemezt szeretnénk, amelyet mindkét oprendszer ír és olvas - lehet rá menteni és megnyitni róla –, az ExFAT vagy FAT32 formátumot kell használni. Bővebben erről itt olvashatsz >>>

A Lemezkezelőt akkor vesszük elő, ha gond van a jogosultsággal, fájlok megnyitásával és bátrak felkészültek vagyunk. A megfelelő kötet kiválasztása után az Elsősegély (First Aid) ikonra kattintva a Mac végignézi a teljes lemezt, és amit tud, kijavít, amit nem, azt jelzi.

A Lemezkezelőt akkor vesszük elő, ha egy lemezt fel szeretnénk osztani több kötetre, azaz particionálni szeretnénk. A Windowsos világban szokás volt, hogy az oprendszert és a saját adatainkat külön lemezre tesszük, ha egy nagy (1TB vagy több) merevlemezünk van, akkor azt osztjuk fel oprendszer és adatok közt.

* A tűzoltó oltja a tüzet, a katasztrófavédő meg védi a katasztrófát – véli a nem politizáló Gonosz Almalap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése