2018. december 27., csütörtök

SubEthaEdit, SSH, fax – Almalap, tizenöt éve

Előfordul, hogy beletúrunk a múltba, esetünkben az egyszervolt Almalap régi számaiba, hogy szórakoztató írásokat olvassunk olyan vicces dolgokról, mint a fax kezelése Macintoshon, vagy képek áttöltése iPodról Macre. Ami meglepő, hogy sok elfeledett tudás mellett máig érvényes írások is akadnak. Ilyen a SubEthaEdit – amely messze megelőzte korát, viszont még mindig létezik up-to-date verziója.


Elementáris szerver globális használatra
Az Adobe november végén megjelentette az Acrobat Elements Servert, ami lehetővé teszi a munkaállomások Acrobat-használatát anélkül, hogy minden egyes gépre telepíteni kellene hozzá kliensprogramokat. Egyszerű, könnyen átlátható és jól karbantartható rendszert alakíthatnak így ki a nagyvállalatok. Az Elements ára 28 000 óvdollárnál kezdődik egy ezer felhasználós licencnél, vagyis 28 dollárba kerül munkaállomásonként. (Vajon hány ekkora cég van hazánkban?) Egyelőre még csak angol nyelvű változatot adtak ki belőle.

Rendezvous a Párduccal
A Párduc fedőnevű Mac OS X 10.3 számos olyan képességgel bír, amely a szem előtt rejtve marad, ha a felhasználó az Apple hivatalos oldalait látogatja. A most következő apró élelmesség nem az oprendszer hibája, vagy valami hátsó kiskapu, inkább egy méltatlanul nem közzétett lehetőség, amely meglódíthatja fantásziádat.

Faxoló Párduc
A Panther új életet lehel a Mac modemébe. Még ha nem is használod telefonos alapú internetszolgáltatásra, beépített faxnak akkor is alkalmas. És ugye a szó elszáll, az írás megmarad. A legbikább MacvOS X-be be lett építve a hármas számú faxtámogatás is, ezért nem szükséges más szoftvernek kisegítenie a Panthert. Bármely, nyomtatót kezelni tudó program alól fennakadás nélkül alkalmazható ez a szolgáltatás.

Együtt dolgozunk
A három informatikát tanuló diák alapította The Coding Monkeys (Kódíró Majmok - na, ez sem semmi cégnév) első műve a SubEthaEdit - a cégnévválasztásra remélhetőleg nem használták fel a teljes kreatív képességüket, de ez a progi név, áhhh. A netről letölthető potomságot feltelepítve remek szövegszerkesztőt kapsz.

Indítóelemek Mac OS X alatt
Ezeket az elemeket Indítóelemeknek hívják, amelyek könyvtárkötegek. Adott mappában megfelelő fájlok találhatóak.

Hieroglifák előnyben
A kéretlen levelek, a lopott személyazonosságok korában senki nem vitatkozik arról, hogy a személyes adatok védelme fontos.

Fényképeket az iPodra!
"Innen ingyen van!" - gondolja a fotós, és nyomja, nyomja, nyomja az exponáló gombot, hiszen a rossz fotókat törölni lehet, hogy tárhely szabaduljon fel. A hagyományos filmes géppel eltanult megfontoltság, gondosabb képkompozíció elfelejtve. Hamar, a gondoltnál sokkal hamarabb telik meg a memóriakártya. Mit lehet ilyenkor tenni?

Nagyképű könyvtárak lekezelése
Ismerős probléma, hogy a képnézegető és egyéb képkezelő programok erősen lelassulnak, ha nagy fájlokat tartalmazó könyvtárba kukkantanak be, és ha már megírtuk a CD-t, hosszú percekig keresgélhetünk benne, míg elővarázsoljuk a szükséges adatot. Sajnos az iPhoto2 is ezzel a problémával küszködik, és mióta a négy megapixeles (vagy még jobb felbontású) kamerák betörtek mindennapjainkba, nem nagy művészet rogyásig pakolni a winchestert fotókkal, filmekkel. Szerencsére van néhány trükk, amivel ezt kivédhetjük.

Fotóalbum könnyen és gyorsan avagy a Photoshop 7 és az AppleScript
A Photoshop 7 egy elegáns kis beépített funkciójával jelentősen megkönnyíti dolgunkat: az "Actions" szolgáltatásával automatizálni tudjuk a hosszadalmas folyamatot. Ezzel az egyszerű trükkel különböző módosításokat hajthatunk végre a fotókon, miközben Macünk eltárolja a fájlokat. A program ezután automatikusan elvégzi ugyanezeket a módosításokat a többi kijelölt fájlon is. Színkorrekció, sötétítés-világosítás, szélek lemetszése, stb. Mindent be lehet állítani, amit egyébként fáradságos és mérhetetlenül unalmas munkával az összes képen egyenként kellene végigcsinálni.

Quark, a PDF és a Star Trek avagy: Dezintegrálódott a betűkészletem útközben
Nekem a Quark névről először mindig a Star Trek - Deep Space 9 egyik szereplője jut eszembe: a furmányos, kapzsi kis ferengi. Csak a második helyen ugrik be a kiadványszerkesztő program… Pedig igazán nem vagyok elborult Trekker, viszont gyakorlott tördelő vagy szerkesztő sem. Talán ezért fordult elő, hogy a dokumentumomban használt szép, kacifántos betűk egyszerűen eltűntek a sok oda-vissza konverzió, desztillálás, meg egyebek után. (Pont úgy, mint amikor az egyik számítógépen elkészített meghívólevél különleges betűi helyett a másik számítógépen csak Arial jelenik meg.)

Enfocus, a nagy túlélő
Az Enfocus igazán mozgalmas évet tudhat maga mögött. Nem csak a régi termékeiket újították meg, de számos új projektet is nyitottak. Ilyen például a CertifiedPDF.net, amely a kliensek és a nyomtatók közt biztosít jó kapcsolatot. Az Enfocus emellett megszenvedte látnoknak is beillő alapítója kilépését is: Peter Camps múlt télen vált meg a cégtől. Az Adobe, a nagy ellenfél, épp ekkoriban dobta piacra az Acrobat 6-ot.

New York Soho - Vespa - Mac
Isten hozott a Vespa Soho-ban, az első Vespa márkakereskedésben NewYork városában. Ez egy gyorsan gyarapodó üzlet, amit egy fiatal pár vezet - és mindezt teljes egészében Macintosh gépeken teszik. Miért döntött úgy Zach és Wen Schieffelin, hogy szembeszáll a konvenciókkal, és üzletük minden porcikáját Macintosh gépeken vezérli?

Hírek a Mac környékéről
Ingyenes Acrobat Pro! :: Kamu az amnesztia? :: EtherShare :: Xpress- és InDesign-konvertálás aranyárban :: A Global Graphics halad a korral

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése