2018. december 7., péntek

MacBook? Air? Pro? iPad Pro?

"Mit vegyek?" – ez december egyik kérdése, amelyre a helyes válasz egy kérdés: "Mire szeretnéd használni?" Ha szeretnél két sornál hosszabb szöveget írni, de nem vagy Photoshop mániás, ha elkészítenél egy-egy pár perces videót, de nem filmvágásból akarsz megélni, akkor vagy igazi gondban. Mert vehetsz Macbookot, Macbook Airt vagy Prot – alig térnek el tudásban és árban. És hogy még nehezebb legyen a helyzet, az iPad Pro is ott integet a partvonalon, hogy szeretne játékba szállni. Szóval: "Mit vegyek?"


Készítettem egy táblázatot a december másodikai adatokkal, ezen fogunk sorról sorra haladni. Minden eszköznél az alap konfigurációval számoltam, három ok miatt. Egyrészt túlságosan bonyolult lenne, ha itt-ott jobb, szebb vagy erősebb alkotórészt használnék, másrészt a gépek ára már így is azok érzékküszöbét is bántja, akik alig férnek be a teremgarázsukba az Aston Martinnal a két Ferrari közé, harmadrészt az alaphoz képest módosított gépek (kódnév: CTO) szállítási határideje soha sem rövidebb, mint az alapgépeké.
Ahogy a táblázatban, itt is sorra veszem és összehasonlítom a processzort, az SSD-t, a kijelzőt két menetben, grafikus procit, memóriát, csatlakozó felületet (port) és árat. Soronként pontoztam, a legjobb kapott egy pontot, a rosszabbak többet. Az összesen legkevesebb pontot kapó eszköz nyer. Az egyes szempontokat nem súlyoztam – nem bonyolítom, magának mindenki megteheti.

Processzor
Nehéz a zsűri dolga! Az iPad A12X procija összevethetetlen a Macbookokéval (igen, Benchamrkkal lehetne, de nem láttam különösebb értelmét). A Pro procija csak hetedik generációs, az Air-é nyolcadik, a Pro-é azonban magasabb órajelen működik, mint az Airé: nálam 1:1. A Macbook procija gyengébb, bár "m" jelű, mobilra optimalizált.
A processzor kapcsán ne feledjük, nagyon ritka lesz, hogy teljes fordulatszámon pörögjön, hiszen deklaráltan nem kép-szerkesztéssel vagy videóvágással foglalkozunk – lásd: "Mire szeretnéd használni?"

SSD (háttértár)
Ez egyszerű. Az SSD méretek nem nőnek, ellenben a netes, felhős tárolás egyre elfogadottabb, így lassan (nagyon lassan) az SSD mérete nem mérvadó. Ma még az, ezért jobb e szempontból a Macbook és az iPad Pro, mint az Air vagy a Pro: 256GB vs. 128GB.

Kijelző méret
Ismét a számok beszélnek, az Air és a Pro 13 inches, az iPad Pro-ból a 12,9 inches változattal számolunk – aki használt már 11 inchest Airt, az tudja, hogy a 11 inch kevés. Arról nem is szólva, hogy árban a 12,9-es hasonló a Macbookokhoz. A Macbooké pedig 12 inch. És ez a pont sorrend is.

Kijelző felbontása
Na, ezen is lehetne vitatkozni, hogy mennyire fontos, mennyire nem. Külön sort azért kapott, mert egész nap a szemünk előtt lesz, így azért nem mindegy, hogy mit mutatnak a számok. És a kijelzőt két sorra bontva könnyebb volt sorrendet is felállítani. Meglepő módon az iPad Pro a nyerő, a MacBook a második, és az Air és a Pro fej-fej mellett az utolsó.

Grafikus processzor
Kijelentettük, hogy olyan gépet keresünk, amelynél a grafikus proci nem kritikus fontosságú, de azért nem mindegy, hogy ha kell, mit ad a Mac. Az iPad nem ad semmit, így utolsó, a Pro teljes joggal az első – ha nem így lenne, Pro sem lehetne.

Memória (RAM)
Ha egyáltalán valamit nagyobb súllyal vettem volna figyelembe akkor a memória lett volna az – a másik az SSD mérete. Az iPad itt is titkolódzik, így az utolsó, a három Mac rendre 8GB-tal érkezik. Nem értékeltük rosszabbnak a Macbookét, amely egy hajszállal van az Air/Pro párosé mögött. (Szintén pontozási szempontból az iPadnek négy pontot kellett volna adni egy helyett, hiszen a negyedik legjobb, de ez az összeredményen sem változtatna).

Csatlakozó (kapu, port)
USB-C az összes eszközön. De. Az Airen és Pro-n kettő, a Macbookon egy. Az iPad Pro-n is egy, de a tapasztalatok alapján az iPad nem hajlandó bármilyen USB-C-s eszközt kezelni. Például a külső merevlemezt nem ismeri fel – ez persze nem véletlen, Apple-szemlélet logikus, de emiatt az utolsó helyet is jelenti.

Ár
Drága. Mihez képest? [Vasedényhez.] Igen, a Macintosh, iPad drága. Viszont nem kell évente egyszer-kétszer újratelepíteni. Ami nem jelent évi egy-két nap munkakiesést, ha nem archiválsz, akkor adatvesztést. Igen, kétszáz nettóért már lehet venni két pécés laptopot, egyet használni egyet meg tartalékba. [Klasszikus rendszerváltáskori hirdetés: Trabant eladó. Tartalék Trabantot adok.] És így tovább, lehet még pro- és kontra érvelni. Mi most Apple-től vásárlunk, így ezt a szálat elengedtük, teljesen.
A legolcsóbb az iPad önmagában (tíz ujjunkkal). Tollal (Apple Pencil) pont annyi, mint az Air. Kicsivel drágább a Pro és a Macbook. Smart Keyboard Folio billentyűzetet tesz az iPad Pro-hoz, de ezzel át is lépjük a félmilliót, bruttó, persze.

Akkor melyiket érdemes megvenni?


Az Air és a Pro egyforma pontszámot ért el. Ebben az esetben a Pro-t választanám, nem kérdés. A Pro jobban fogja őrizni értékét. Másképp mondom: bruttó 25 ezer forintért veszem a grafikus procit. A sima Macbookot lenyomta az iPad.
iPadet akkor választanék munkaeszköznek, ha tollal és fegyverrel épp oly virtuózan használnám, mint gépet billentyűzettel. Jó pár embert ismerek, akik iPaden tollal kézírnak szövegfelismerőt használva. Egy óra alatt akár húsz-harminc oldalt is jegyzetelnek, a felismerő nem túl sok hibát vét, tehát járható út az iPad. Szokatlan, trendi, szexi, és szokatlan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése