2018. december 14., péntek

Az Apple a Teslát

Nem fogja megvenni – szerintem. Pro- és kontra számtalan érvet lehet felsorolni, kezdve az Apple irdatlan készpénzállományától a Jobs és Musk között húzott párhuzamig.


Tim Cook (balra), Safra Catz (középen, Oracle másod CEO) és Elon Musk (jobbra).
A képen épp a megválasztott Donald Trumpot hallgatják a New-yorki Trump Towerben.
Fotó: Albin Lohr-Jones/Pool via Bloomberg

Talán Peter Drucker valamelyik könyvében olvastam (Park Kiadó még az ezred-forulón és előtte), hogy a pénzügyi befektetők számára jó jel, amikor egy ifjú titán cég (újmagyarul: startup) prezentációján, bemutatkozásán, befektető kereső útján azt látják, hogy a csili-vili előadások, prezentációk, rém talpraesett vezetők közt akad egy farmernadrágos, körmét rágó ürge, aki csak testében van jelen az említett eseményen, de közeben rajzolgat (nem, nem Facebookozik, mert az már akkor még nem is volt, de ha lett volna, akkor sem). Azért jó jel, mert az mutatja, hogy a cég vezetésében nem csak kifelé forduló akad (Apple: Steve Jobs), hanem befele forduló is (Apple: Steve Wozniak) – ez kiegyensúlyozottságot jelent, meg ilyesmik.
Ha az Apple a Teslát ... és ha ... akkor lenne egy Tim Cook és egy Elon Musk. A Tesla (felejtsük is el: Apple Car) nyerne Tim Cookkal, aki úgy rendbe szedné a termelési láncot, hogy annak messze földről járnának csodájára. Cookról, amikor még Jobs mögött a második ember volt, az a hír járta, hogy fejből tudja a harmadik beszállítóig, hogy melyik mikor mit honnan hova mennyiért hányszor mióta. Már csak azért is tudta, mert ő (az ő vezetésével) rakta össze. Ez az erőssége. És hiába is várjuk tőle az innováció leghalványabb szikráját is.
Szikrázni ott lenne Musk – csak győzzék követni. Musk - útját csillagok helyett a Pay-Pal, Tesla és SpaceX jelzi – sziporkázik, ő ebben jó, a megvalósításban viszont: nagyon nem. De az Apple Jobs edzette szervezete még emlékezhet a hétvégére szobájukba zárt fejlesztőkre, az egy éves meló után kikukázott mobiltelefonra (pre-iPhone), talán az egyetlen nagyvállalati szervezet, amely képes követni egy Muskot.
Amúgy szép küzdelem volna egy Cook vs. Musk. Legyőzi-e az innováció a konvenciót vagy a megújított nagyvállalat-vezetés apró lépések kompromisszumaként megfojt minden újítást, de legalább addig formálja, szakérti, hozzászólja, amíg tök mássá lesz.

Szerintem nem veszi meg. Kár. Talán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése