2018. december 10., hétfő

Én így telepítek!

Macre rém egyszerű alkalmazást telepíteni, ez alól csak a magyar államigazgatás alkalmazásai a kivételek. A többi alkalmazás esetén letöltöm, egyet-kettőt kattintok, fájlt mozgatok, majd használom. Ja, és ami már nem kell, azt kidobom. Mert szeretem a Macem!

1. Megszerzem az alkalmazás
Ha az App Store-ból töltök le alkalmazást, akkor a Launchpaden látom, hogy a kis kék csík szépen növekszik – persze ehhez tudnom kell, hogy hol a Launchpad. Aki nem dobta ki a kis rakétás (nem kimdzsungilt ábrázolja, hanem dagadt rakétát) ikont a Dockból (ha nem, akkor jobbról a második lesz!), akkor látod a letöltést. Ha weboldalról töltesz, akkor a böngésző mutatja, hogy a letöltés még tart.

2. Letöltések mappa
A letöltött fájlt – ha csak ismét nem gondoltuk másképp, mint ahogy az Apple jónak véli – a Letöltések mappában találjuk. Általában ilyen az ikonjai is, mint a képen. Persze a fájlnév is elég árulkodó lehet. Sokat segít, ha a Letöltések mappát rendben tartjuk, elpakoljuk az ide letöltött fájlokat.

3. Letöltött fájl kicsomagolása
A Letöltések mappában rákattintunk a letöltött, összetömörített fájlra és követjük a kijelzőn megjelenő kéréseket. A legtöbb esetben nincs ilyen, csíkok jönnek-mennek, és előbb utóbb a következő fázishoz jutunk. A kérdések néha kimondottan marketinges, email-cím vadász kérdések, esetleg a szoftver fejlesztő másik alkalmazását kínálják "csak most, csak neked, csak itt".

4. A Telepítés
A Macen a telepítés fájl-mozgatás. A programot (képen Skype, balra) át kell húzni az Alkalmazások mappába (jobbra), ezt mutatja a nyíl. Aki itt duplán kattint a Skype-ra, az el is indítja az alkalmazást. Ám tapasztalni fogja, hogy a Skynpe nem nagyon jegyez meg egyéni beállításokat, makrancos. Ennek az az oka, hogy itt a Skype még nem az SSD-n van, hanem egy virtuális lemezen > lásd az XXX pontot! Ráadásul amikor ezt a virtuális lemezt kidobod, akkor az alkalmazás is elérhetetlenné lesz.

Hogy tudod ellenőrizni, hogy helyesen telepítettél egy alkalmazást? Ha megtalálod az Alkalmazások mappában, akkor minden rendben.

Aki biztosra megy, az az Alkalmazás mappából nyitja meg az alkalmazást.

5a. Első indítás
Az első alkalom mindig különleges – tudjuk ezt az életből. Egy újonnan telepített alkalmazás nem is indul el, a Mac rákérdez, hogy tényleg, valóban, ezt az ekkor erről a honlapról letöltött alkalmazást tényleg el szeretnéd indítani? Ez újabb akadály a véletlen alkalmazás telepítés és indítás kivédésére. Ha csak kicsit is bizonytalanok vagyunk, inkább kérjünk segítséget!

5b. Első indítás
Ha olyan webhelyről töltöttem le az alkalmazást, amelyről még soha, a Macem nem tartja biztonságosnak, így megtagadja az elindítását. Igen, az alkalmazás nem indul el (és pont). Mit kell ilyenkor tenni?
Megnyitjuk a Rendszerbeállítások > Security fülét. Pirossal jelölt részen dönthetünk az alkalmazás sorsáról. Ha egy alkalmazást beengedünk, akkor az a webhely, ahonnan letöltöttük, kvázi biztonságossá lesz a Mac számára.

6. Rendrakás
Hurrá! Fut a progi! El is felejtünk mindent – klasszikus: csapot, papot és a vers szerzője –, pedig lenne még egy percnyi meló. A rendrakás. A telepítés után gyakran találunk ilyen ikont az Íróasztalon, húzzuk a kuka helyére! (Ezzel azt is megoldjuk, hogy az alkalmazást ne az Alkalmazások mappából indítsuk.) Keressük meg a Letöltésekben a letöltött telepítő fájlt és dobjuk ki a kukába! Ez sokat fog segíteni, nem lesz 34 darab skype.dmg a mappában, mi több, helyet szabadítunk fel az SSD-n.

7. Ügyesek vagyunk!
Taps. Meghajlás. Jobb kézzel bal váll veregetés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése