2021. február 24., szerda

Az Apple M1, a Geekbench 5 és az én küzdelmem meg az eredmények

Ez egy fura bejegyzés lesz. A lényeg – a marketinges tanács ellenére: kíváncsiság felkeltése – az első bekezdésben olvasható, a tanulságos részletek pedig a folytatásban. Az érdekelt, hogy a Geekbench mérés szerint mennyivel jobbak az új M1-es Macek az Inteleseknél. Hamarosan (nem a marketinges kérésére beígérem) készül egy Geekbench/ár/minimálbér összehasonlítás is. Ne feledjük, az ebben a bejegyzésben olvasható számok egyfajta összevetése a Maceknek, ezek alapján csak gyanítható, hogy az Adobe Photoshop, vagy a Microsoft Teams is hasonló arányban gyorsul. Akkor jöjjön a három M1-es Maces gép idő–Geekbench 5 grafikonja!
A három ábra egyértelműen mutatja, az Intel valóban nem volt képes megfelelő teljesítményű (és Macben használható) processzort szállítani, az új Apple M1 messze az Intel trendvonalak felett van. Én úgy tippelem, hogy 2015-16-ban dönthetett az Apple arról, hogy az Intelt lecseréli. Ha már csere, akkor úgy dönthettek, döntöttek, saját processzor. Ennek a tervezése, fejlesztése és eltitkolása öt évet igényelt, ez – amennyire én tudom – normális idő.

Az Apple M1, a Geekbench 5 és az én küzdelmem

Megérkezett az egyik, amúgy megbízható hírforrásnak számító e-magazinom, az iLife. Az egyik cikk az új M1 procis Maceket mutatta be, számos teszttel (Geekbench, Da Vinci, HandBrake és Tomb Raider megjelenítés. Volt már hibás adat (más szám, más a grafikon), ezért – meg amúgy is – ellenőrzéssel kezdtem. Mivel már 20-25 Macről megvolt ugyanennek a lapnak a hasonló mérései, elkezdtem beilleszteni a számokat. Egyrészt a három M1 procis Mac teljesítménye nagyon hasonló, másrészt mindenkit az érdekel, hogy az ő Macjéhez képest mennyivel gyorsabb. A Geekbench adatok a gép alap-erejét mutatják. Csakhogy a régebbi tesztek a Geekbench 4-gyel, az új a Geekbench 5-tel készültek. Irány tehát a Geekbench!

Geekbench 4-ről 5-re

A Geekbench szabadon letölthető, futtatható, a mérési eredményeket vissza lehet tölteni az oldalra, amely azokat akár anonim is közli, illetve a feltöltésekből számol átlagot. Logikus, nem? Az ördög meg a részletekben lakik. Ezen az oldalon lekérdezhetők a mérési eredmények. Szinte minden Macre van egy-kétezer mérés.
Anno a Műszaki Egyetemen megtanultuk, hogy egy mérés, nem mérés; két mérés valami; három mérés az mérés. Azért három a magyar igazság, mert így a félremérés, a hibás mérési eredményt hamar ki lehet szúrni.
Ránézve a fent linkelt oldalra, vagy bármely keresésre, látható, hogy a mérési adatok szórnak, egyes esetben sokkal jobban mint azt gondolnánk, vagy illene.
Példaként álljon itt ez a grafikon! Látható, hogy a tavalyi MacBook Air mérései egyáltalán nem olyanok, mint várnák, hogy egy-egy érték körül csoportosuljanak.

Mennyire megbízható ez a mérés?
Jogos kérdés. Nem kevés melóval sokkal jobb eredményt lehet elérni a Geekbench adatai alapján. Egyrészt vannak teljesen téves adatok, amelyek hibás mérés eredménye, egyértelműen. Másrészt én a fenti grafikonhoz alig 40 mérés eredményét használtam fel, ha több adatot veszünk egy-egy Machez – a Mac alatt a gép típusát (mini, Air vagy Pro) és a proci típusát is, akkor egészen használhatóvá válnak a Geekbench adatai. Nagyon oda kell figyelni, mert egy-egy MacBook Airből is eltérő órajelű létezik, az órajel pedig összefügg a Geekbench mérte teljesítménnyel.

Ha elvégzed a mérést (háromszor, ugye?) és összevetnéd az adataidat a Geekbench-csel, akkor nagyon figyelj, hogy hasonló Mackel vesd össze!

M1 mini, Air és Pro

A Geekbench 5 külön méri egyetlen mag teljesítményét és az összes mag együttes teljesítményét. A következő ábrákon (kattintásra érthető méretben) a feltöltött mérési adatok közül 20-25 került ábrázolásra. Fontos, hogy az elméleti sebesség – xGHZ – helyett az alkalmazás mérte GHz-et is rögzíti az adatbázis. Néhány esetben ez segít az adattisztításban. Példa erre az MBA és mini ábráján látható pár, a többitől távol eső pont.

    
És a végére hagytam, a fenti adattisztítás, összegzés feladatot a Geekbench is elvégezte, itt a – vélhetően összes – Macre vonatkozó oldala. Az egyes gépek adatait a fentiek ismeretében higyjük el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése