2021. február 12., péntek

Eredeti (raw) képek elérése Macen

George Cairns a Maces képkezelés egy szeletéről szól. A bevezetőben írtakkal nem teljesen értek egyet: a hivatalos Apple munkafolyamatait vázolja, amelyek – tapasztalat – a gyakorlatban sok esetben használhatatlan. A Fotókból való képkimentésre bemutatott megoldás technikailag rendben van, de én biztos nem így csinálnám. Ahány ház (home folder), annyi szokás.
Mielőtt megmutatnám, hogy lehet a képeket a Fotók alkalmazásból kinyerni, át kell tekinteni a Fotók lehetséges szerepeit a fényképek tárolása és kezelése esetében. Ha használod az iCloud Fotókat, akkor az iPhone-nal fotózott kép automatikusan hozzáadódik az iCloud Fotókhoz, majd onnan szinkronizálódik a Mac Fotók alkalmazásával. Mivel a teljes méretű kép a felhőben tárolódik, az iPhone-on és a Macen több helyed lesz. Ennek a használati módnak a hátránya, hogy szerkesztéshez az iCloud Fotókból le kell tölteni a képet Macre vagy iPhone-ra. Másik mód, például ha komoly kamerával fotózol, hogy a képeket tartalmazó memória-kártyát bedugod a Macbe, hogy a Fotókba bemásold a raw formátumú képeket. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy az eredeti raw kép bekerülnek a Fotók Könyvtár rejtett állományába, így más képszerkesztő alkalmazások nem férnek hozzá. Az eredeti méretű képek tárolása a Mac tárhely terhére történik. Megeshet, hogy a két eljárást együtt használod, így egyes képek nagy méretű eredetije vagy az iCloud Fotókban, vagy rejtve a Mac Fotókban lesz tárolva. Most megmutatom, hogy lehet az eredeti fájlt (raw) elérni, bárhol is legyen tárolva, hogy átmásoljuk külső meghajtóra, vagy Adobe Lightroommal vagy Pixelmatorral.

Eredeti fénykép letöltése az iCloud Drive-ról
A Maces Fotókban hozzunk létre egy új albumot, bármilyen névvel. Kézzel húzzuk bele azokat a fényképeket, amelyek eredetijére, RAW verziójára vágyunk. A képen az új album létrehozásának módja látható.

Nyissuk meg az icloud.com oldalt bármilyen böngészőből és jelentkezzünk be az Apple ID-vel.

A Macen létrehozott album elérhető lesz az iCloud Drive Fotókban is, azt kiválasztva elérjük az összes letöltendő fényképet. Jelöljük ki őket! A letöltés ikont lenyomva tartva jelenik meg a képen is látható menü, ahol kezdeményezhetjük az eredetik letöltését. A letöltés eredménye egy .zip fájl lesz a Letöltés mappában. Erre duplán kattintva érjük el a fényképek letöltött eredetijét.


Eredeti kép megszerzése Mac Fotókból
Keressük meg a Fotók adatbázisát, általában a Képek könyvtárban találjuk. A helyzetérzékeny menüt használva felbonthatjuk a csomagot, a csomag belsejében megtaláljuk az Oroginal mappát. Ez tartalmazza az eredeti Fotókat.


Én személy szerint ez utóbbit kifejezetten nem javaslom. Helyette jelöljük ki a képeket Fotókban, majd a File .- Export parancs lehetőséget ad az eredeti fotók kimentésére is. Ezzel a módszerrel az iCloud Drive-ban tárolt eredetik is letöltődnek. Mindenki másképp csinálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése