2021. február 10., szerda

Az Apple jövője

Nem nagyívű fejtegetés következik az iCar vagy bármi másról, csak pár szám színes grafikonokban bemutatva. A Trefis több száz elemző tudományos előrejelzését, jóslatát, varázsgömb dobta eredményét összegzi a következő öt évre. A múltbeli adatok természetesen adatok. Mi, ahogy már több évtizede, megbízunk a Trefis előrejelzésben. Amely vagy bejön, vagy nem.

Az első grafikon mutatja a múltat, jelent és vélt jövőt. Ez utóbbi szerény növekedést jelez. Ez messze van a Jobs alatt kilövő növekedéstől, de – ahogy ezt már megírtuk – egy cég életében általában csak egyszer van rettenetes siker, az Apple-ében eddig több is volt: Macintosh, iPod és iPhone. Az iCar-ra visszatérve, nem látni az elemzők jövőképében. Szerintem, ha egyáltalán, akkor egy Cook-t követő vezető felvásárlással lép be az elektromos autó piacára – a jelenlegi árak mellett akár a Teslát is meg tudná venni. Nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél. Aki szelet vet, vihart arat. Elon Musk says Tim Cook 'refused' to meet with him about Apple buying Tesla - Elon Musk szerint Tim Cook nem kívánt vele a Tesla megvételéről beszélni. Azért Musk állításait nem venném készpénznek.


Így nézve ugyanazokat a számokat, amelyek a fenti grafikonon is ábrázolásra kerültek, látható, hogy az elemzők csendes éveket jósolnak az Apple-nek. A cégátlagon felüli növekedést a szolgáltatások (példa: iCloud Drive) és a Watch, AppleTV és társai szolgáltatják, az iPhone, a Mac és az iPad "csak" tartják részarányukat – azaz nőnek, de nem jobban, mint a cégátlag. Itt lehetne azon hosszan elmélkedni, hogy a szolgáltatások mennyire lesznek képesek nőni, ha az eszközök eladása, amelyek szükségesek ezek igénybevételéhez, nem nő dinamikusabban, de nem veszem el az elemzők kenyerét és az önálló gondolkodás örömét.


Forgassuk tovább az elemzők Rubik-kockáját! Ugyanazok az adatok harmadik módon ábrázolva. Egyértelműen az iPhone az erős kutya (fejős tehén, a BCG mátrix rajongóknak), de részaránya folyamatosan csökken – a jóslatok szerint. A szolgáltatások egyre meghatározóbb lesz, és erősödik a Watch, AppleTV és ilyesmik aránya is. A Macé – jaj, jaj, jaj – lassan zsugorodik, ahogy az iPadé is.

Most dőljünk hátra, 2027-ben visszatérünk az ellenőrzéssel! Úgy legyen! Uff!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése