2021. február 17., szerda

Wifi Explorer Macre: hálózat elemző alkalmazás haladók számára

"Van jel?" "Nincs jel?" Általában ennyit elég tudnunk a wifiről. Ha lassú, szakadozik, akkor elkezdjük keresni az okát. Oka pedig egy folyó Oroszországban, amelynek számos ága van, ebben hasonlít a wifi hibához, amíg annak ágai, ennek hiba forrása lehet. A Wifi Explorer a hiba keresésben segíthet, de nem kezdő szinten.
Az Intuitbits fejlesztők alkotása a Wifi Explorer (macOS 10.13-tól), amely 6 990 forintért (+/- árfolyam változás) meg is vásárolható, de az ingyenes verzió is sok mindent elárul a levegőnkben áramló elektronokról (> elektronszmog, ugye?) A fenti kép (rákattintva teljes méretben) az egyik irodánkban készült, a felsorolt eszközök listája vagy négyszer ilyen hosszú, pedig nem is irodaházban voltam.
Miben segít ez az alkalmazás? Mutatja az ütköző csatornákat (Channel), látjuk, hogy más milyen biztonsági beállítást használ. Mivel a méréshez (ez azért túlzás, de legyen) a Macet használjuk, így a Mac helyzetétől függően mutatja, mennyire "jó" az adott wifi: milyen erős a jel, mennyire zajos a csatorna. Az erőst nem magyarázzuk, a zaj lassít, minél zajosabb, annál többször kell ismételni az adatátvitelt, tehát az lassabb lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése