2020. május 11., hétfő

Néhány Maces VPN összevetése

Az összevetést az iLife végezte, én – némi fenntartással – hiszek szavuknak. A VPN (Virtual Private Network) szoftveres megoldás arra, hogy úgy utazzanak az adatok két eszköz között az Interneten, hogy ne lehessen "lehallgatni" azokat, ne tartalmazzanak személyes adatokat, milyen gépről és honnan dolgozol. Jellemzően a céges szervert érjük el így, VPN-en, otthonról vagy máshonnan.


Magyarázzuk a...
VPN, az virtuális. Mivel nem húzol ki drótot a géped és a szerver között, azaz nem építesz egy valódi hálózatot. Csak úgy látod, mintha ez egy saját (Private) hálózat lenne. A különbség annyi, hogy nem bármely eszközökön haladnak át a neten, hanem erre dedikáltakon. (A Gonosz Almalap kaján mosolyra húzza száját.)
A VPN szoftveres megoldás. Hozzáadva az előző tényhez, hogy tengernyi eszközön halad át az adatod a szerverig és vissza, bárki bármit is állít, az adataid nincsenek teljes biztonságban. Úgy gondoljunk az adatunkra, mint az autónkra. Ha nyitva hagyjuk az ajtaját járó motorral, az olyan, mintha semmit se tennénk az adataink védelméért. A VPN, képességtől függően, már zárt autót jelent, a kocsi kulcsa a zsebedben és valami ravasz védelmi eljárást is fizetsz lopás ellen. De lopásgátló ide, védelem oda, ha a kocsidat szépen felpakolják egy trailerre (nem, nem a sárga lopósok), akkor az el van lopva. Ez a helyzet a VPN-nel is, ha el akarják lopni pont a te adatfolyamod, akkor elfogják. A "dehogy politizálunk" jegyében írom, Fehéroroszországban tilos a VPN használata, Oroszországban és Kínában pedig csak az államilag engedélyezett VPN megoldásokat lehet használni.
Akkor a VPN tök fölösleges? Dehogy, lásd az előző példát. Az üzenet csak annyi, hogy légy résen (cserkész), ne higgy a tökéletes VPN mítoszában.

VPN jóság

Annál jobb egy VPN szolgáltatás – írja az iLife –, minél több szerver elérést biztosít. Így ezek közt váltogatva jobban el tudsz rejtekezni.
Akad olyan VPN megoldás is, ami egyszerre több szervert használ az üzenet küldéshez. Mintha Budapestről Debrecenbe a titkos szeretőddel úgy utaznál, hogy te a négyes úton mész, ő meg az M3-mas autópályán.
Jó pont, ha adatátviteli hibák esetén a szoftver automatikusan bontja a kapcsolatot.
Készül log-fájl a VPN használatról? Hát... ez nem feltétlenül öröm. A nagyon óvatosak végig olvassák az apróbetűst, hogy mit tárol róluk a VPN szolgáltató, bármilyen céllal is teszi. A "csak anonimizált adatok" egyfajta vészcsengő.
A VPN protokollok száma végtelen, a leggyakoribbak közül nem szeretjük az idős PPTP-t, a fiatalabb SSTP-t, a menő az OpenVPN és az IKEv2. Amúgy független forrást keresünk, ha valaminek a jóságáról szeretnénk meggyőződni, egyetlen Trabant-viszonteladó sem fogja ócsárolni a saját termékét, hanem jól feldicséri azt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése