2020. június 15., hétfő

Színes címkék a Finderben (Macen)

A "Mik azok a színes pöttyök Finderben?" kérdésre a helyes válasz az, hogy az Apple adta segítség, hogy fájljainkat saját vágyaink szerint csoportosíthassuk. Biztos nem én vagyok a legkeményebb felhasználója a színezésnek, de mutatok két példát arra, hogy mire használom, meg pár alapdolgot ezekről a pöttyökről.


A képen látható mappában kerülnek a bárhonnan feltöltött képeim, legyenek azok fényképek vagy képernyőképek. A piros pöttyel jelölöm meg a képernyőképeket. Például ehhez a blog bejegyzéshez is egy tucatnyit készítettem már, és még fogok. Amikor közzéteszem a bejegyzést, akkor egyszerű a piros pöttyösöket, képernyőképeket, törölnöm. A piros pöttyöt a Mac rakja rá, mert írtam egy mappához rendelt Automator parancssort – de az egy másik bejegyzés.
Pöttyözni, színezni a Finder fogaskerekes menüjéből is lehet, ahogy a Fájl menüből is megtehetjük.


Amikor kis cégünk számlát kap, akkor az bekerül a képen látható mappába. Kézzel azonnal adok neki egy piros pöttyöt, ami azt jelenti, ezt még nem fizettük ki. Meg át is nevezem a saját számla elnevezési rendszeremnek megfelelően: a fájlnév tartalmazza a kibocsátó nevét, számlaszámot évszám nélkül, ez keresésnél is jól jön. Ha beteszem utalásba, akkor a piros pöttyöt törlöm, zöld jelzést kap a fájl. És végül, amikor az egy hónap alatt összegyűlt számlákat elküldöm a könyvelőnek, akkor szürkével megjelölöm a már leadott számlákat.
Tehetném ezt három mappával játszva is – bejött, fizetett, leadott –, de ez jobb, mert egy helyen van az összes élő számla, és a szín mutatja, hogy melyik milyen státuszban van. És időről-időre a szürkéket elmásolom, hogy áttekinthető maradjon a lista.


A Finder > Beállításokban lehet megszabadulni a színes címkéktől vagy épp aktívvá tenni őket.


Ha elérhetők a címkék, pöttyök, jelzések, színezés, vagy nevezzük, ahogy jólesik, akkor a Finderben a képen látható módon tudjuk kezelni őket. A jelzések az egész Macre vonatkoznak, nem lehet adott mappára, könytár-halmazra korlátozni érvényességüket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése