2020. június 22., hétfő

Apple WWDC 2020

Ma este tartja az Apple az éves fejlesztői konferenciáját (WWDC). Meglepetés, mellbevágó újdonság nem várható. Amíg a Steve Jobs-i időkben semmit sem lehetett biztosra tudni, akkora volt a titkolódzás, addig a Tim Cook érában mindent lehet, annyi a szándékos közreadás, tudatos kiszivárogtatás. Amire mi kíváncsiak vagyunk, az az ARM procis Mac. Annyi biztos, hogy az első ARM-s Macből nem vennék, bármit is tud – na jó, ha osztják, elfogadom nagy nyűgösen. Miért nem? Mert bármennyire is igyekeznek a fejlesztők, az első sohasem tökéletes.


Az új procis Mac mellett persze érdekes, lesz-e érdemleges szoftver bemutató? Nem arra gondolok, hogy a Keynote vagy iMovie visszakapja egyszer már tudott funkcióját, hanem valami új. Mondjuk közösségi média felé optimalizált kimenet az iMovie-ban, amely képes több, megadható, választható YouTube, Facebook (nem csak magam, hanem oldal, csoport), TikTok és bármi felé adott paraméterű mozit szerkeszteni és menteni.
Ha nagyot álmodnék, akkor visszakapnánk az immár reszponzív iWebet, amivel faék egyszerű weboldalak szerkeszthetők.
Gigaálom, a kettő vagy több fő között normálisan, hiba nélkül használható Naptár, Kontaktok. Szerver-szoftver? Nem is remélem.

iPhone, iPad
Ez kevésbé érdekel, bevallom. Az új iPhone erősebb, drágább és még nagyobb felbontású fotó készítésére lesz alkalmas – ez az összes eddigi iPhone-ra igaz volt. Az iPadet tovább erősítik, hogy számítógépként lehessen használni – momentán külön billentyűzet, toll, egér... itt sem érzem az erőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése