2014. november 25., kedd

Lépteimet számlálva

Egészségünkre! Jön a HealthKit... címmel írtunk először és összefoglaló jelleggel az iOS8 egyik meghatározó újdonságáról. Most, hogy kézzelfogható valósággá lett a jövő, erős érdeklődéssel figyelem szaporodó adataim. Egyenlőre csak az alapalkalmazásét, az Egészségét (Health).

Első, pár, öt, száz, tízezer, másfélmillió
Csak az első lépést kell megtenni, hogy filmek és zenék ugorjanak be az Egészség megjelenése láttán. A Walk in the Cloud önmagában áthallásos cím, mert az iCloudban lépkedünk (Pár lépés a mennyország). Az Öt lépés Kairó felé 1943-ban készült film amúgy remek, bár az eredeti címe - Five Graves to Cairo - nem pont lépésekről szól. Kedves, hogy hol a Cloud, hol a Grave lesz lépéssé, bár sok nem választja el őket... Ezek után nem lephet meg senkit, hogy a százashoz a Száz halálos lépés kapcsolódik.
Az Omega Tízezer lépése pedig eltörpül az Országos Kéktúra útvonalát bejárt hajdani filmsorozat, a Másfélmillió lépés Magyarországon mellett. Az eredeti sorozatra gondoltam.
Kilépve az irodalom és a zene világából, az Egészség megmutatja, hogy naponta hányat léptem, mekkora távolságot tettem meg és hány emeletet másztam meg. Teszi ezt ezzel a színárnyalattal, ami olyan giccses, mint a tihanyi vagy hortobágyi naplemente és lecserélhetetlen.

Ahol az ördög lakik
Jól tudjuk, az ördög a részletekben lakik. Kiválasztva a lépéseket, megnézhetjük, miből jön össze a napi brutális 2,55 km, avagy 3 228 lépés. És igen, az Egészség app akár öt lépést is rögzít, sok kicsi sokra megy alapon. Hogy pontosan mikor léptem ötöt? Az adott sort kiválasztva az is kiderül, de most nem mutatom meg.
Amióta ezt a lépés számlálást felfedeztem, az egész iroda rajtam röhög, ahogy kezemben az iPhone hattal aMonty Pythont gyalázva lépkedek. Kis apró lépést felismeri-e? És ha óriást játszom?
Gondolom, az összes mozgásérzékelő pörög a telefonban. Meg a GPS. És egyre több kérdésem merül fel. Ha kocsival lépésben megyek, akkor az számít-e? Vagy ha lassan biciklizem? És ha futópadon vagy helyben futok, akkor vajon lépek-e egyet is - gps szerint ugyanis nem haladok!
És - ahogy látod - az emeletek számát is jegyzi az app. A lift az nem játszik, ezt kipróbáltam pár perce. De vajon mennyi egy emelet? Nálunk a hetedik kerületben majdnem hat méter van a két emelet között. Lakótelepen ide még egy további emelet is befér.

Persze aki sportoláshoz használja az iPhone-t, mint adatrögzítőt, -gyűjtőt, az nem igyekszik átverni, sőt. Külön kütyüket vásárol a pontosabb méréshez. Vagy jobb appot az Egészségnél. Így az Egészség alapadatait tekintsük inkább színes (de milyen színes) infonak, mint pontos mérési eredménynek.

Búcsúzóul álljon itt (ne lépjen le) nagyapám egyik kedvenc mondása: Post mensam stabis, aut passus mille meabis!*

* Étkezés után állj, vagy ezer lépést járj!

2 megjegyzés:

SSAD írta...

Ezeket az adatokat melyik alkalmazással tudtad kijyerni? Mi az app neve?

Ferenczy Gábor írta...

Szia,
angolul Health, magyarul Egészség. iPhone 6 + iOS8

Megjegyzés küldése