2015. május 7., csütörtök

Freeminimum

Miért halk átverés, ha egy alkalmazás Freemium? Erre a kérdésre nyertem akaratomon kívül választ az elmúlt napokban, de előtt lássuk, mi is az a Freemium!

Alkalmazáson belüli fizetés
Aki iOS alkalmazást (vagy bármi mást szoftvert) fejleszt, az ritkán teszi azt puszta elhivatottságból, leggyakrabban pénzért dolgozik az ember. A rossz felhasználó meg, ki érti miért, az ingyenes alkalmazásokat keresi. E kettő igény, vágy alkotta meg az "alkalmazáson belüli fizetés"-t, az "in-app purchase"-t.
Leöltötted az ingyenes játékot? És szeretnél brutál-metál-hernyó-bernyót? Akkor fizess gyorsan 1-2-4 eurót! Megvetted az ingyenes léghajókövető alkalmazást? És szeretnéd, ha a kijelző felét ne reklám borítaná? Akkor fizess gyorsan 1-2-4 eurót! Találtál egy ingyenes magazint? Előfizettél rá? Ja, hogy az egyes számok 1-2-sok euróba kerülnek?
Korábban egy játéknak volt ingyenes verziója, ahol elevickéltél az ötödik-hetedik szintig, és akkora már tudtad, hogy ebből elég, vagy fizetsz pár eurót a teljes verzióért. Korábban letöltöttél egy alkalmazást, és két órán át tudtál házat tervezni, csupán a mentés és nyomtatás funkciók nem működtek. A 115. percre már tudtad, hogy megveszed vagy nem veszed a programot. Ezt a nem hivatalos - ingyenes és fizetős - megoldást váltotta fel a freemium jelszóval illetett, bár van még pár cég, amelyik kitart a free és paid mellett.

Freemiumból freeminimum
A héten a hatodik programot töltöm le , hogy megnézzem, mert érdekes, mert lüke, mert - csak. És egyre használhatatlanabbak, ha nem fizetek az alkalmazáson belül az összes opció eléréséért. Azért, hogy ne csak négy valamit vehessek fel, amikor az alkalmazást vagy ötvennel lehet alsó hangon értelmesen használni. Letölt, megnéz, káromkod.
És akkor jön el a hangos szentségelés ideje, amikor az ingyen letöltött és pénzért kibővített appról csak bővítés után derül ki, hogy azt, amire használnád, azt nem tudja.
Nem összegében fáj az elköltött e heti 14€. Az a baj, hogy mostantól elkezdem kerülni az ilyen freemium alkalmazásokat. Csak mire sokan teszünk így, addigra sok arra érdemtelen app fejlesztő gazdagodik meg. Mint a képen látható Diceepline nevű ... izé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése