2018. március 21., szerda

Tartalom-gyorsítótárazás, de nem úgy és nem az, amire gondolnál

Az Apple lassan, de kitartóan fejleszti vissza a macOS szerver szolgáltatást, valódi szervernek alkalmas Macet lassan egy évtizede nem láttunk. Ez keveseket szomorít el, általában a Maces rendszerekért felelős IT-seket. Őket azzal sem vigasztalja az Apple, hogy a macOS Rendszerbeállításiban egy új megosztási lehetőség tűnt fel, ez korábban a szerver szoftver része volt.


Ez a remek ábra a macOS segítségéből való.

A Tartalom-gyorsítótárazást ne kapcsoljuk be, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy mit engedünk szabadjára. A fenti ábra mutatja, ezt a szolgáltatást milyen környezetben érdemes engedélyezni. Ilyenkor az egyes gépek és iPhone-ok, iPadek által letöltött adatokat – jellemzően frissítések, iOS appok... – ez a Mac is eltárolja. Ha a hálózat valamelyik Macje vagy iOS eszköze már másik által letöltött adatot kérne a netről, akkor a dedikált Mac fogja kiszolgálni.


Nem véltelen, hogy ehhez dedikált Macet sugall az Apple ábrája. Ha belegondolsz, hogy egy olyan vállalkozás, amely 10-30-t Macet használ, ott bizony akad másik 20-40 iOS eszköz. Amíg az IT-s nagyon igyekszik a Maceket azonos rendszer-verzióban tartani, az iPhone-ok össze-vissza frissítik vagy nem, a felhasználók. Így egy-két macOS verzió mellett számtalan iOS verzió is lesz a dedikált Mac tárhelyén. A magára hagyott dedikált Macen pedig sok macOS verzió és még több iOS verzió lesz. Ha a saját Maceden engedélyezed a szolgáltatást, akkor ezek a te Mac tárhelyedet fogyasztják.


Arról az örömről, amikor egy cégen belül többen is bekapcsolják a Tartalom-gyorsítótárazás szolgáltatást, most nem is írnék, de ha valakit érdekel, az vesse rá magát az Apple helpjére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése