2018. augusztus 29., szerda

GPU, Blackmagic és Radeon

Blogunkon a hardveres írás ritka, mint a fehér holló. A mostani kivétel oka, hogy Thunderbolt 3 csatlakozós (kapus) Mac grafikus-számolásképességének gyorsítására az eddigi "veszünk egy erősebb grafikus kártyát a gépbe" megoldás mellett új lehetőség nyílt.


Blackmagic. Magasság: 29,44 cm, hossz: 17,68 cm, szélesség: 17,68 cm, tömeg: 4,5 kg

A tavalyi fejlesztői konferencián (WWDC 2017) jelentette be az Apple, tíz hónappal később a High Sierra 10.13.4 combo frissítéssel vált valósággá a külső GPU. Az első termék a Blackmagic eGPU, a külső házban Radeon Pro 580-as grafikus proci 8GB GDDR5 memóriával dolgozik. És természetesen Thunderbolt 3 felületen csatlakozik a Machez. Nettó 180 ezer forintért csak az Apple webboltjából vásárolhatjuk meg. Ha már lúd, legyen kövér, az Apple az LG UltraFine 5K monitorát ajánlja – kiegészítésképp (n355eFt).
A Blackmagic eGPU nem hogy az első ilyen termék volt a piacon, de az első, amelyet az Apple-lel együttműködve fejlesztettek ("naná, az Apple érdeke, hogy legyen ilyen termék a piacon" – gonoszkodott be a Gonosz Almalap), amely támogatja az Thunderbolt 3 kijelző-csatlakoztatást. Az összes High Sierra 10.12.4 vagy frissebb oprendszerű Thunderbolt 3 csatlakozójú Mac, így a megfelelő MacBook Pro is, élvezheti a grafikus gyorsítást.
Kik örülnek? A 3d-s videojátékot tolók, a profi videó-vágók, a VR fejlesztők. A 15" MacBook Pro teljesítményét 2,8-szorosára, a 13" MBP-ét pedig nyolcszorosára(!) növeli ez az eGPU – az Apple és a Blackmagic szerint.
Az eszköz használata nem kíván magasfokú informatikai szakképesítést ("ennyi pénzért még jó hogy" - GA), csupán a megfelelő portok közti kábelt kell csatlakoztatni és élvezni a teljesítményt. A kijelzőn kívül más Thunderbolt 3 eszközt is fogad a két 40Gbps sebességű port, a gyengébb, kiegészítő – 4K – kijelzőt a HDMI 2.0 porthoz köthetjük.

Radeon teszt
Igen, a megtévesztés végett két másik eGPU tesztelése következik!
A teszteléshez 2016-os MacBook Pro 4GB Radeon Pro 460 gépet, és két eGPU-t használt az iLife magazin. Az egyik a Sapphire Pulse Radeon RX 570 (8GB GDDR5, kb. n80eFt), a másik a Sapphire Nitro+ Radeon RX Vega 64 (8GB HBM2, kb. n180eFt) volt.
Az első teszt egy videó-szerkesztő alkalmazásban elkészített, két és fél perces hosszú, széteffektezett videó mentése volt. A Geekbench teljesítmény-mérő, -összehasonlító mutató. Az alsó két grafikonon ismét a több a jobb, minél több frame-t képes generálni a kártya másodpercenként, annál filmszerűbb, realisztikusabb a videojáték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése