2018. augusztus 14., kedd

PDF oldalak sorrendjének megfordítása Automator segítségével

Egyetemi jegyzeteit PDF-esítette egyik ismerősünk. Ám a több tucat könyv, egyenként jó pár száz oldalát beszkennelő vállalkozó hibázott, az átadott PDF az oldalakat fordított sorrendben tartalmazta, az utolsó volt az első és a címlap az utolsó. [Azon elegánsan átsiklunk, hogy egy könyv beszkennelése magáncélra mennyire szerzői jog kompatibilis.] Feladatként megkaptuk a PDF "talpra állítását". És mivel Automator-rajongó vagyok, újabb alkalmat találtam az Automator használatára és képességének megéneklésére. Íme.


A PDF lapokra szedése
Az első feladat a PDF lapokra szétszedése volt. Az Automatorral ezt két lépésben hajtattam végre. Az első (fenti kép) a PDF megmutatása volt, hol található. Ha egy fájlt behúzunk az Automator jobb felére, akkor automatikusan a "Megadott Finder elemek lekérése" parancs jön létre.
A második parancsot a PDF parancsok közt találjuk, a "PDF felosztása" az előző parancstól kapott fájlt – netán fájlokat – a kiválasztott mappába oldalakra bontja. Érdemes egy külön mappát létrehozni, hogy az Automator abba darabolja szét a PDF-et. Az összefűzésnél így majd nem kell arra figyelni, hogy más ne kerüljön be a könyvbe. Az íróasztalra szétdarabolni szintén nem ajánlott, mégha semmi sincs az asztalon, mert ha mégsem jó az Automator megoldás, akkor lesz 368 nem kívánatos PDF oldalunk az asztalon...

PDF összefűzése
Ez valójában egy önálló feladat, semmit sem használunk fel az előző parancs eredményéből. Helyesebben: biztosra megyünk. Kiválasztjuk azt a mappát, ahová a PDF oldalakat mentettük – "Megadott Finder elemek lekérése" –, majd lekérjük ennek a mappának a tartalmát, azaz az oldalakat – "Mappa tartalmának lekérése".
A következő parancs – "Finder elemek rendezése" - valójában a lelke a munkának. Mivel a lapokra szedéskor az Automator az eredeti fájlnévhez sorszámot illesztve menti az oldalakat, a sorrend megfordításához név (sorszám) szerint csökkenő sorrendbe kell a lapokat rendezni.
Az utolsó lépés a lapok összefűzése: "PDF oldalak egyesítése".


Próba, taps, meghajlás ... és ami kimaradt
Kipróbáljuk, lefut. Siker. Mivel nem vittük túlzásba a megoldást, a végeredmény fájlt az utolsó Automator parancs eredményeként találjuk meg egy, az Automator adta névvel. Az Un6IuY.pdf fájlra duplán kattintva azt megnyitja a Megtekintő (ha az az alapértelmezett PDF olvasónk) és ott kell értelmesebb névvel elmenteni.


Mivel tényleg nem vittük túlzásba az Automator használatot, ezért minden futtatás előtt ki kell törölni az átmeneti PDF oldalakat. Ezt is tehetnénk Automatorral, de lusta voltam.
A kimenő PDF-t a megbízónk még Acrobat Pro-val is megnyitja és karakter-felismerteti, így lesz a könyv kereshető. Az Acrobat Pro nem az ingyenes PDF olvasó Acrobat Reader alkalmazás, én szóltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése