2012. március 20., kedd

De komolyan, mihez kezd az Apple a készpénzével?

Ezt a kérdést tette fel a Reuters egyik elemzője, Robert Cyran – nekünk meg annyira megtetszett, hogy lokalizáltuk az írást.

De komolyan, mihez kezd az Apple a készpénzével?
Az Apple végül is résnyire megnyitotta pénzesládáját a részvényesek előtt. A cég három év alatt 45 milliárd dollárt juttat nekik, ebből bő 30 milliárdot osztalékként és további tíz milliárdot részvény–visszavásárlásként. (Hogy miért jó a részvényesnek, ha a cég saját részvényt vesz? Olvasd el itt!) Ez jól hangzik,, különösen azért, mert az Apple pénzügyi évének végéig (szeptember) 50 milliárd áramlik át a cégen. Az eladás és nyereség egyre magasabbra tör – miközben a készpénz–állomány meghatározó része a tengeren túlon (értsd: USA jogon kívül) hízik –, ez bizony nagyobb kifizetést is hozhat.
Az Apple könyvelése 98 milliárdnyi pénzt és befektetést tartott nyilván december végén. Ennek közel kétharmad volt az Államokon kívül, ezek haza vitele jelentős adófizetési kötelezettséggel járna. Így az Apple vigyázza, dédelgeti ezt a pénzhalmot várva az adószünet napjára.
Ám 34 milliárd az Államokban van, de ehhez nem szívesen nyúlnak, még a mostani kifizetésekkor sem. Az Apple nem készül nagy felvásárlásra, a cég kinyilvánítottan kutatási, fejlesztési és hasonló területeken fektet be. A beígért osztalékfizetés első időpontja szeptember vége, addigra meg újabb nyereséges hónapokat tudhat majd maga mögött az Apple.
Az év végéig 50 milliárdot is elérő pénzmozgásnak csak harmada jut az Államokra. Ez bőségesen fedezi az évente 15 milliárdba kerülő osztalék és visszavásárlási programot. Ráadásul az Apple forgalma és árrése egyaránt nő. Az utolsó negyedévben 73 százalékkal több bevételük volt, mint egy évvel korábban, a nyereség megduplázódott.
És még erősebb növekedés várható az új iPad bemutatásával. Tim Cook soha nem látott sikerről beszélt az első hétvége számait látván. Őszre további termékek várhatók.
Magyarul (angolul) az Apple pénze és befektetései – a közel 100 milliárdnyi – nem hogy csökkennének, hanem nőnek. A részvényesek persze, hogy örültek az osztalék–fizetésnek. (Az Almalap is, egy részvény után kaszírozunk!) De a pénz továbbra is a vállalatba befelé folyik, így lassan itt az ideje, hogy feltegyük az ominózus kérdést: "De komolyan, mihez kezd az Apple a készpénzével?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése