2016. február 10., szerda

Hol vannak ezek a karakterek: @ € * < ?

Aki Macre vált, az először akkor káromkodik (morgolódik, ha volt francia nevelőnő mellette), amikor először keresi a "@" karaktert. Aztán jön a többi kihívás. Némi súgást jelent, hogy pár éve az Apple a magyar billentyűzetre matricázza a @-t, de. De most megmutatjuk, hogy hol van a billentyű-kiosztás elrejtve!

Kétségbeesve keresem a karakterem
Magyarul tanulók számára igazán szép a "Billentyűzetnéző megjelenítése" parancs. Ahhoz, hogy a menüsoron megjelenjen a billentyűzet ikon, a Rendszerbeállítások > Billentyűzet > Billentyűzet párbeszédablak legalján jelöljük be, hogy a "Billentyűzet megtekintő" és az "Emoji és szimbólumok megjelenítése" elérhetőségét. Attól függően, hogy egy vagy több billentyűzet kiosztást engedélyeztünk, lesz a magyar (vagy más) zászló vagy egy billentyű képe látható a menüben.

Billentyűzet a kijelzőn
Ha helyesen követtük az előző bekezdésben leírtakat, akkor az első képen látható módon magunk elé varázsolhatjuk a billentyűzetünket. A kép attól függ, hogy milyen billentyűzet csatlakozik a Machez, a képen a MacBook Airé, de a többi hordozható gépé is így néz ki. Ezt a bejegyzést a tegnapi telt házas Mac képzésünk hívta életre, így fontos azt is megjegyeznem, hogy a billentyű felirataitól független az, hogy bármelyiket lenyomva mi jelenik meg a kijelzőn. Gépelhetünk cirill betűkkel egy arab matricázású billentyűzettel.

Oké, akkor hol van a szorzás jel?
A Macen öt módosító billentyű van: a shift (kisbetű-nagybetű váltás), az Fn (Function), a Ctrl (kontroll), az Alt és a Cmd (command, de a régi Macesek néha ezt almának is nevezik). A módosító billentyűk, milyen logikus, lenyomva tartásuk esetén módosítják a többi billentyű funkcióját.
Úgy használjuk, hogy előbb lenyomjuk a módosító billentyűt vagy billentyűket - bármilyen sorrendben. Majd leütjük az adott betűt. És végül elengedjük a módosító billentyűket. A @ beírásához lenyomjuk és nyomva tartjuk az Alt-ot, leütjük a "q" betűt, majd elengedjük az Alt-ot. Voilà!
Az euró jel az Alt+e, a szorzás az alt+shift+, és így tovább (A plusz jelet nem kell leütni, így szokták írásban jelezni, hogy egyszerre kell a kombinációt lenyomni). Próbáljuk ki a módosító billentyűk különböző kombinációját, hogy lássuk, milyen karakterekhez férünk így hozzá!
A képen az Alt-Cmd lenyomva tartása mellett elérhető betűk, jelek láthatók.

Bónuszkérdés: miért narancssárga?
Vannak olyan betűk, amelyek - ilyen vagy olyan okból - nem "fértek rá" a billentyűzetre. Ezeket úgy tudod begépelni, hogy előbb kiválasztod a narancssárga "ékezetet", majd utána gépeled a megfelelő betűt. A Mac meg majd összerakja.

Extrabónuszkérdés: lehet nagyobb a kijelző ábra?
Igen. Vidd az egeret a megjelenő billentyűzet jobb alsó sarka alá egy hajszállal. A körzör nem fog megváltozni, de ez egérrel itt megfogható a billentyűzet és nagyobbra méretezhető.

12 megjegyzés:

 1. Fényévekkel jobb az életem, amióta Hungarian - QWERTY kiosztást használok: a US layout ⇧-tel elérhető karakterei ⌥-re jönnek elő, tehát a kukac pl. ⇧2 helyett ⌥2 .
  Érdemes lehet még megemlíteni, hogy a ⌃⌘Space előhozza a Character Viewert, ahol szövegesen rá lehet keresni mindenféle szimbólumra és emojira.
  (Az ⌥ amúgy opt/option, nem alt. 😉)

  VálaszTörlés
 2. Szia, köszi. (Alt, mert az van ráírva, de tényleg option, ahogy a command alma :) fg

  VálaszTörlés
 3. Válaszok
  1. Esetleg nem magyar billentyűzet kiosztást használsz.

   Törlés
 4. Én a plusz billentyűt vagyok képtelen megtalálni. Nem tudok mobilszámot érni ami plusz 36 al kezdődik

  VálaszTörlés
 5. magyar kiosztásnál hol a százalék jel?

  VálaszTörlés
 6. ??? shift+5 (Hungarian - Hungarian kiosztásnál). A post elmondja, hogy tudod megkeresni, ha nem ott volna (más billentyűzet kiosztás).

  VálaszTörlés
 7. Szeretnék Zoom In-t elérni. Ezt a ⌘++ megnyomásával kellene elérnem. De ha a ⌘-ot megnyomom, akkor eltűnik a billentyűzetről a + jel, amit a shift+3-mal tudok elérni és így a gép egy shift+⌘+3 kombinációt érzékel és csinál egy képernyő mentést.

  VálaszTörlés
 8. Rendszerbeállítások > Accessibility (kihívással küzdők, fejből nem megy a magyar megfelelő, bocs) > Zoom és ott a bill kód.

  VálaszTörlés
 9. !-et hol tudok irni macbook pro- 13"-ason? Elore is koszi

  VálaszTörlés