2016. február 10., szerda

Hol vannak ezek a karakterek: @ € * < ?

Kattints erre a macOS Ventura frissítés (2022. november 18.) elolvasásához!



Aki Macre vált, az először akkor káromkodik (morgolódik, ha volt francia nevelőnő mellette), amikor először keresi a "@" karaktert. Aztán jön a többi kihívás. Némi súgást jelent, hogy pár éve az Apple a magyar billentyűzetre matricázza a @-t, de. De most megmutatjuk, hogy hol van a billentyű-kiosztás elrejtve!

Kétségbeesve keresem a karakterem
Magyarul tanulók számára igazán szép a "Billentyűzetnéző megjelenítése" parancs. Ahhoz, hogy a menüsoron megjelenjen a billentyűzet ikon, a Rendszerbeállítások > Billentyűzet > Billentyűzet párbeszédablak legalján jelöljük be, hogy a "Billentyűzet megtekintő" és az "Emoji és szimbólumok megjelenítése" elérhetőségét. Attól függően, hogy egy vagy több billentyűzet kiosztást engedélyeztünk, lesz a magyar (vagy más) zászló vagy egy billentyű képe látható a menüben.

Billentyűzet a kijelzőn
Ha helyesen követtük az előző bekezdésben leírtakat, akkor az első képen látható módon magunk elé varázsolhatjuk a billentyűzetünket. A kép attól függ, hogy milyen billentyűzet csatlakozik a Machez, a képen a MacBook Airé, de a többi hordozható gépé is így néz ki. Ezt a bejegyzést a tegnapi telt házas Mac képzésünk hívta életre, így fontos azt is megjegyeznem, hogy a billentyű felirataitól független az, hogy bármelyiket lenyomva mi jelenik meg a kijelzőn. Gépelhetünk cirill betűkkel egy arab matricázású billentyűzettel.

Oké, akkor hol van a szorzás jel?
A Macen öt módosító billentyű van: a shift (kisbetű-nagybetű váltás), az Fn (Function), a Ctrl (kontroll), az Alt és a Cmd (command, de a régi Macesek néha ezt almának is nevezik). A módosító billentyűk, milyen logikus, lenyomva tartásuk esetén módosítják a többi billentyű funkcióját.
Úgy használjuk, hogy előbb lenyomjuk a módosító billentyűt vagy billentyűket - bármilyen sorrendben. Majd leütjük az adott betűt. És végül elengedjük a módosító billentyűket. A @ beírásához lenyomjuk és nyomva tartjuk az Alt-ot, leütjük a "q" betűt, majd elengedjük az Alt-ot. Voilà!
Az euró jel az Alt+e, a szorzás az alt+shift+, és így tovább (A plusz jelet nem kell leütni, így szokták írásban jelezni, hogy egyszerre kell a kombinációt lenyomni). Próbáljuk ki a módosító billentyűk különböző kombinációját, hogy lássuk, milyen karakterekhez férünk így hozzá!
A képen az Alt-Cmd lenyomva tartása mellett elérhető betűk, jelek láthatók.

Bónuszkérdés: miért narancssárga?
Vannak olyan betűk, amelyek - ilyen vagy olyan okból - nem "fértek rá" a billentyűzetre. Ezeket úgy tudod begépelni, hogy előbb kiválasztod a narancssárga "ékezetet", majd utána gépeled a megfelelő betűt. A Mac meg majd összerakja.

Extrabónuszkérdés: lehet nagyobb a kijelző ábra?
Igen. Vidd az egeret a megjelenő billentyűzet jobb alsó sarka alá egy hajszállal. A körzör nem fog megváltozni, de ez egérrel itt megfogható a billentyűzet és nagyobbra méretezhető.

46 megjegyzés:

ebertek írta...

Fényévekkel jobb az életem, amióta Hungarian - QWERTY kiosztást használok: a US layout ⇧-tel elérhető karakterei ⌥-re jönnek elő, tehát a kukac pl. ⇧2 helyett ⌥2 .
Érdemes lehet még megemlíteni, hogy a ⌃⌘Space előhozza a Character Viewert, ahol szövegesen rá lehet keresni mindenféle szimbólumra és emojira.
(Az ⌥ amúgy opt/option, nem alt. 😉)

Ferenczy Gábor írta...

Szia, köszi. (Alt, mert az van ráírva, de tényleg option, ahogy a command alma :) fg

Unknown írta...

akukac jel nem jelenikmeg

Ferenczy Gábor írta...

Esetleg nem magyar billentyűzet kiosztást használsz.

laca52 írta...

Én a plusz billentyűt vagyok képtelen megtalálni. Nem tudok mobilszámot érni ami plusz 36 al kezdődik

Ferenczy Gábor írta...

??? a shift+3 a pluszjel.

Ferenczy Gábor írta...

??? shift+5 (Hungarian - Hungarian kiosztásnál). A post elmondja, hogy tudod megkeresni, ha nem ott volna (más billentyűzet kiosztás).

Unknown írta...

Szeretnék Zoom In-t elérni. Ezt a ⌘++ megnyomásával kellene elérnem. De ha a ⌘-ot megnyomom, akkor eltűnik a billentyűzetről a + jel, amit a shift+3-mal tudok elérni és így a gép egy shift+⌘+3 kombinációt érzékel és csinál egy képernyő mentést.

Ferenczy Gábor írta...

Rendszerbeállítások > Accessibility (kihívással küzdők, fejből nem megy a magyar megfelelő, bocs) > Zoom és ott a bill kód.

Unknown írta...

!-et hol tudok irni macbook pro- 13"-ason? Elore is koszi

Ferenczy Gábor írta...

normális esetben shift 4

Unknown írta...

Sziasztok! Informatikai analfabétaként, ámbár lelkes autodidakta tanuló ként, kérném a segitségeteket! Angol nyelvű a billentyűzetem, és sehol sem találom a hosszú ' i ' betűt. Ha tudtok kérlek segitsetek, de úgy, hogy egy óvodás, azaz én is értsem, hogy mit kéne át állitanom és hol. Előre is köszönöm, ha tudna ebben segiteni valaki!!!!!

ebertek írta...

Szia! Ha "angol nyelvű" alatt nem a nemzetközi angolt, hanem az amerikai kiosztást érted, akkor azon sajnos 1-gyel kevesebb billentyű van, mint a nemzetközin (és mint a magyaron). Cserébe jó nagy a bal oldali shift billentyű. ;D
Általában ilyenkor az í a 0 billentyűre kerül; ha az 0-t ír, akkor optionnel (⌥ / alt) próbáld ugyanezt.

Unknown írta...

Oké, akkor hol van a szorzás jel? Jó, hogy feltette magának ezt a kérdést, de pont ezt nem válaszolta meg :)))))))

Ferenczy Gábor írta...

alt + shift + vessző

Kata írta...

sziasztok: Én amerikai billentyuzetet kaptam a munkahelyen de sehol sem találom a nullát. már megőrülök, mert sokszor kéne. Valaki segtene, hogy hol találom?

Unknown írta...

Kata
a kilences mellett jobbra, de
Alma (balra fent) > System Preferences > Keyboard > Input Sources > Hungarian keyboard hozzáadása és ez után a felső ikonsoron a magyar zászló kiválasztása után az egyestől balra lesz.
De gyere el hozzánk egy tanfolyamra :)
http://www.macacademia.hu/macosx.html ezt is megtanítjuk

ebertek írta...

US billentyűzeten fizikailag eggyel kevesebb gomb van, így a 0/í problémás. :\ A cikkben írt módszerrel meg tudod nézni, hogy hol van a 0 az éppen kiválasztott layouttal, ha van. Én ilyen Ctrl vagy Ctrl + Alt nyomva tartása mellett nyomkodnám a 0-t (9-től jobbra) vagy a `-t (1-től balra), de a US Magic Keyboardom éppen lemerült, úgyhogy nem tudom megmondani. :(

Unknown írta...

Sziasztok, nekem magyar a billentyűzetem, de sehol sem találom a visszafele perjelet (macbook air). Esetleg tudna valaki segíteni, hogy melyik billentyűkombinációval tudom előhozni?

Előre is köszi!!

FG írta...

alt/opt ü

Unknown írta...

sziasztok, a * karakterben tudnátok segíteni, merre találom a kicsi keyboard-on? (nincs numerikus rész)

Ferenczy Gábor írta...

* ALT/Option + Shift + vessző, ha magyar kiosztást használsz.

Unknown írta...

Sziasztok! Hogy tudom összehozni a Macbook Pro-n a "_" jelet?

Ferenczy Gábor írta...

shift minusz

h.n.n. írta...

Én az ilyen posztokból és kommentekből másolom át mindig ami hiányzik. Egy excelbe - amiben épp dolgozom -, bemásolom egy cellába, ami többször kell. :D

beni írta...

üdv keresem az osztás jelet Mac en hu billentyű

Ferenczy Gábor írta...

Milyen Mac? Milyen billentyűzet? Shift+6

Gyuri írta...

Sziasztok! Nekem egy MacBook Air gépem van, német billentyűzettel. Sehogy nemtudok # jelet előcsalni.
Segítsetek légyszives!

Gyuri írta...

Sziasztok! Keresem a # jelet, merre van?

Ferenczy Gábor írta...

Nem tudom. De ha követed a bejegyzésben leírtakat, meg fogod találni. Magyar billentyűzetes MBA-n (M1) az jkléáű ű betűje helyén van német-standard karakter-kiosztásnál, az Enter mellett.

Kugi írta...

Sziasztok , hol van a felkiáltójel ?
Mac book Air

Unknown írta...

NEm talalok ^ jelet.help
please

Ferenczy Gábor írta...

^ option/alt + i

Névtelen írta...

Az Insert funkciót hogy lehet előcsalogatni?

Ferenczy Gábor írta...

Insert? ahová kattintasz, oda tudsz beírni. Ha nem erre gondoltál, akkor, kérlek, fogalmazd meg pontosabb, hogy mit szeretnél!

Névtelen írta...

wááááá, légyszi légyszi pontosvesszőt szeretnék írni

Ferenczy Gábor írta...

Option/Alt+. Amúgy elolvastad a bejegyzést?

Névtelen írta...

Hát nekem ilyen menü sajnos nincsen, biztos azért mert más a szoftver.

Ferenczy Gábor írta...

https://almalapmintblog.blogspot.com/2022/11/hol-vannak-ezek-karakterek-macos.html

Névtelen írta...

Ja, a pontosvessző továbbra is probléma magyar billentyűzetbeállításokkal

Névtelen írta...

szia, a már több helyen leírt option+n+n-nel nem működik a spanyol 'n'. Magyar a billentyűzet kiosztásom. Lehet egy rossz alap billentyűzet beállítás a ludas? köszönöm.

Ferenczy Gábor írta...

Spanyol n? Fogalmam sincs. De ha spanyolul gépelsz, használj spanyol kiosztást – ez az egyik ötlet.

Névtelen írta...

Sziasztok hogy tudom elöhozni az euro jelet?

Ferenczy Gábor írta...

€: Option/Alt+e

Ferenczy Gábor írta...

"Macbook pro. hol van a kerdojel...nem talalom...segitsetek legyszives.Koszonom," > ezt a hozzászólást kidobtam. Van egy szint, aminek nem megyünk alá.

Ferenczy Gábor írta...

"Sziasztok! MacBook pro-n a hosszú “ő” hogy hozható elő? Magyarra vagyok állítva. Köszönöm! " > ezt a hozzászólást kidobtam. Van egy szint, aminek nem megyünk alá.

Megjegyzés küldése