2018. április 23., hétfő

"There is one more thing" – Lenne itt még valami

A cím a Jobs-legenda része. Először 1998-ban hangzott el egy közel másfél órás prezentáció végén. Ekkor tért vissza az Apple élére. Átalakította a teljes termék-skálát, hogy megmentse az akkor már évek óta rosszul teljesítő, veszteséges vállalatot, amit két társával alapított. Az új termékektől amúgy is felizgatott tömeg már végét érezte a bemutatónak, amikor Jobs odavetette, mintha akkor jutott eszébe, hogy elfelejtette elmondani: "Lenne itt még valami. Nyereségesek vagyunk!" Innen meg történelem.
Semmi sem volt már akkor sem véletlen! Jobs mögött a kivetített számok jelzik, előre eltervezte. Kép: applegazette.com

33

Harminchárom alkalommal használta Jobs a címben szereplő, Maces körökben szállóigévé lett mondatot. Egy idő után a bemutatók közönsége már el is várta, hogy "legyen még valami".
64%
A "még valamik" többsége hardver volt, egész pontosan 64 százalékban. Sőt, az első tizenhat alkalomból tizenöt volt vas és csak egy szoftver.
12
A Macworld büszkélkedhet a legtöbb – tucatnyi – "one more"-ral. A Macworld havonta megjelenő számítógépes magazin (volt – mára webszájt), amely évente két kiállítást, konferenciát, rendezvényt tartott, egyet a keleti-, egyet meg a nyugati-parton. Az Apple ezeken a legnagyobb kiállító volt.
3
A 2006-os ShowTime bemutatón Jobs háromszor is előtte a "one more thing"-t. Az elsőt a mozik megjelenése az iTunes Store-ban kapta, a második az AppleTV volt, a harmadik pedig John Legend záró-fellépése.

És még három
Sokan úgy éreztük, hogy Steve Jobs-szal a "one more" is sírba szállt. De nem, utóda Tim Cook háromszor használta már a legendás szó-fordulatot: Apple Watch (2014), Apple Music (2015) és iPhone X (2017).

+1 Mi a közös Columbo hadnagyban és Steve Jobsban?
Amúgy az is közös, hogy mindkettőnek van szobra Budapesten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése