2018. április 11., szerda

Mappa tartalom automatikus feldolgozása

Dugig van a Letöltés mappád? Hiába pucolod ki, pár nap után már újra tele? Automatizáld a rendrakást! Dropboxban a fotóid? Mozgasd át automatikusan a megfelelőket Fotókba! A macOS bármelyik mappájához rendelhetsz automatikusan végrehajtódó utasítás-sorozatot. Egy ártatlan példa következik, a lehetőség a tiéd!


Válasszuk ki az a mappát (1), amiben felgyülemlő fájlokat valamilyen szabály szerint szeretnénk szétosztani, rendezni! Én a Dropboxos (felhő alapú fájlmegosztó szolgáltatás) egyik mappáját választottam, azt, amelyikbe az iPhone-omról és az iPademről feltöltődő képek találhatók. Az iPhone-nal fényképezem, ritkán csinálok kijelző-fotót. Fordított a helyzet az iPaddel, amin szinte csak kijelző fotók készülnek, fénykép alig. A Camera Uploads mappába így két eszközöm is tölti a különböző módon készített fényképeket, screenshotokat.
A kiválasztott mappára (1) CTRL+kattintva a helyzetérzékeny menüt kapjuk. Ennek alján a Folder Action Setup (2) a mi parancsunk.


A Folder Action (Mappaművelet) olyan parancs, akció, ami akkor hajtódik végre, ha új fájl kerül a mappába. Mindenképp engedélyezzük (3) a Macnek ezek használatát. A baloldali listán látjuk azokat a mappákat (4), amelyekhez esetleg tartozik Mappaművelet. A (5) szokott módon lehet mappát hozzáadni vagy törölni. Ha kiválasztunk egy mappát, akkor a jobb oldali lista mutatja a mappához rendelt műveleteket. A plusz (6) gombra kattintva megkapjuk az elérhető műveletek listáját (7).
A Mac vagy egy tucat Mappaművelettel érkezik. Ezek, ha nem is felelnek meg a célunknak, de ötletadónak remekek. Persze, ha találunk olyat, amire szükségünk van, akkor hurrá!

Mappaművelet készítés Automatorral

A blogban már sok Automator feladatot mutattunk be, így most nem ezen a hangsúly. Ami még biztos(?) nem volt, az a Mappaművelet létrehozása (1). Amikor új Automator munkafolyamatot készítünk, akkor dönteni kell a létrehozás előtt arról, hogy milyen módon kívánjuk felhasználni.
Mappaművelet esetén jó eljárás, ha először egy szimpla Munkafolyamatot készítünk, teszteljük, futtatjuk. Ha minden tuti, akkor készítünk egy új Automator Mappaműveletet, ami ugyanazokat az utasításokat tartalmazza, mint a sikeresen futó munkafolyamat.
Ahogy a fenti képen is látható (2), a Mappaművelet abban tér el a munkafolyamattól, hogy lehetnek bemeneti adatai. A Mappaművelet bemenete általában az a mappa, amihez hozzárendeljük. A munkafolyamatnál ezért be kell kérni a mappát, amiben zsonglőrködünk, a Mappaművelet viszont számol ezzel.
A mutatott rutin a ".png" kiterjesztésű állományokat piros címkével látja el. Ugye az volt a vágyam, hogy az iPadről vagy iPhone-ról érkező képernyőképeket megkülönböztessem. Amíg ezek png kiterjesztésűek, a fényképek jpegek.
A png pirosító mappaművelet:
  1. Bemenő adat megadása.
  2. Ez inaktív lépés, a teszteléshez kellett, itt adtam meg, hogy melyik mappával indulunk.
  3. Lekéri a mappa tartalmát, de nem kéri le az almappákét.
  4. Csak azok a fájlok kellenek, amelyeknek kiterjesztése "png".
  5. Piros címke adása

Mappa tartalom automatikus feldolgozása

Szeretném automatikusan üríteni a Letöltések mappám? Készítek egy Mappaműveletet, ami a "kép" kiterjesztésű fájlokat átmásolja a Képek mappába, vagy – és ebben nagyon jó az Automator – automatikusan átméretezhetem (Megtekintő/Preview parancsok), más formátummá alakíthatom (szintén Megtekintő) és menthetem adott Fotók (Photos) mappába. Mmmm.
A PDF fájlokat automatikusan átmozgathatom a Dokumentumok > PDF könyvtárba (vagy oda, ahová szeretném). A filmeket a Filmek mappába, a doksikat a Doksikba, a táblázatokat meg egy sokadik mappába. És így tovább. Marad munkám? Marad. De sikerült lustává válni!
Arra azért készüljünk, hogy a Mappaműveletek leállíthatatlanok, ha csak a középső képen látott módon el nem távolítjuk az adott mappától a parancsot.

És az is nagyon jó ötlet, hogy amikor készítjük a Mappaműveletet, akkor az előtte teszteléshez használt munkafolyamattal rendbe tesszük az adott mappát – a Mappaműveletek akkor fut, amikor új elem érkezik a mappába. Elvileg a mappa összes elemével kellene foglalkozni, de gyakori szomorú tapasztalat, hogy csak az új elemmel foglalkozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése