2019. december 11., szerda

Önálló cég gyártaná az AirPodot?

Karácsonyi ajándék is lehet az AirPods, de mi most nem ezért írunk róla. A neten vetette fel @MidasKwant, hogy az AirPods önálló társaságként kiválna az Apple-ből, 175 milliárd dolláros értékével olyan cégekkel kerülne egy súlycsoportba, mint az Oracle, az Adobe vagy a Cisco Systems.

Nem teljesen őrültség, bár a felvetés számos ponton hibádzik, szó szerint számoson.
A becslés szerint jövőre száz millió AirPodot adnak el, darabját 200 dollárért, a bevétel 20 milliárd lesz. Az Apple gyenge 35 százalékos árréssel dolgozik, ez hét milliárdos nyereséget jelent. A közgáz/tőzsde jártasak szerint 25 P/E mutatóval számolt a felvetés, így jött ki a 175 milliárdos cég cél érték. A nem jártasak számára ez utóbbi szám, a 175 milliárd a fontos, ez az AirPod cég becsült értéke. A 25-ös P/E általános vélemény szerint sok, az Apple P/E mutatója 22,84 (MacroTrend adat, 2006-2019). Ráadásul az önálló AirPod cég messze nem érné el a 22-es mutatót sem, így a cég értéke is jóval kevesebb lenne, mint 175 milliárd. Másrészt nem sírnék fel, ha a cégem nem érne 175, csak 125 milliárdot.

Ráadásul a befektetők, részvényvásárlók kevésbé kedvelik az önálló hardver-gyártó, -forgalmazó cégeket (Fitbit, GoPro, Sonos, Garmin, iRobot, Logitech...), mint a szoftveres, szolgáltatós cégeket (Microsoft, Google, Uber). Így még kevésbé lenne értelme az önálló AirPods cégnek – és ha az lenne, akkor szinte biztos, hogy felvásárlási ajánlatot kapna a Microsofttól, a Google-től – az Apple-ről nem is szólva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése