2010. július 29., csütörtök

Ciao Italia!

Tegnap láttam egy blogon - csupán a neve volt megjegyezhetetlen: "i-MiBAC Top 40". A megjegyezhetetlenség azonnal megérthető, amint elárulom, hogy a MiBAC az olasz kultúrával foglalkozó minisztériumot jelenti - végül is ez egy állami megrendelésre készült alkalmazás. Hoppá! Hiszen ez egy állami megrendelésre készült iPhone (és iPad) alkalmazás! Amely bemutatja Olaszország legszebb, legjobb, legismertebb múzeumait, "a Baedeker nevű félisten" által sorolt látnivalókat. No nem mindet, a negyven legfontosabbat - márpedig tudjuk, 40 rablóból is sok (magas kultúra rajongóknak - 195cm felett - pedig: 40 prédikátor).


Parlare italiano?
Mert ha nem, akkor a szövegek élvezetétől elesünk - bár állítólag készül az angol változat. Választhatunk térkép alapján, Budapesten nehéz volt tesztelni a legközelebbi érdekes hely funkciót. Ha utáljuk a térképet, akkor választhatunk múzeumok vagy látnivalók listájából is, aki már a lignanoi tengerparton túl jutott, az sok szép kedves emléket idézhet fel. Amennyiben az olasz kultúra felfedezése ilyen vagy olyan okból váratna még magára, akkor legalább virtuálisan szétnézhetünk, persze a hangulat kedvéért rendeljünk egy pizzát és nyissunk fel egy üveg Montepulcianoban palackozott bort.
A jobb oldali képre nézve a Szerb Antal rajongók szeme biztos megakadt Urbino nevén, a torinói királyi palota vagy Velence (Venezia) sokkal ismerebb.


Azért is Urbinót választottam, aranyos kisváros Róma és Firenze közt, mondhatnám, pont olyan, mint a többi. Természetesen akad egy palota - ez itt hercegi -, jó néhány templom abból az időből, amikor nálunk a törökök szedték az adót (és persze hogy van egy Stella d'Italia nevű szálloda is). A leírások alatti óra ikonra kattintva megtudjuk a hely nyitvatartását - ez Olaszországban hasznos, a kisebb helyi ünnepek, ebéd- és szieszta-szünetek így nem okozhatnak meglepetést. A telefon ikonra kattintva a hely web címe is megjelenik, megkattintva ugrunk a Safariba. Az iránytű térképre helyez minket, a fénykép ikon pedig a fotó-galeriát mutatja meg. Ennyi. Nincs polgármesteri üdvözlő-beszéd vagy más fölös bitzabáló dolog.

"Oroszlánok elé vetlek"

- fenyegették régen az alulteljesítő gladiátorokat. Ma ilyesmi a Colosseum környékén csak akkor hangozhat el, ha nem rendeltél jegyet, a család pedig kész az amfiteátrum megtekintésére. Ha van iPhone-od (iPod touchod - tudod, Mac Neked is! - vagy iPaded, akkor nincs gond, adott napra szóló belépőt vásárolhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése