2010. július 28., szerda

Még zöldebb Apple

Az Apple saját akkumlátor-töltőt forgalmaz. A töltőt annak kapcsán mutatták be, hogy már kapható a Magic trackpad, az új iMacekhez (is) kínált érintő felület. Egyébként ez utóbbi megjelenése kapcsán többen az egér halálát vízionálják - izlések és pofonok. A trackpad is, az egér is agytornász, mert a kezünkkel valahol oldalt mozgunk, miközben az előttünk lévő képernyőn látjuk a mozgás eredményét - nézz csak meg egy kezdő egerészését! Az érintőképernyő esetén pedig az ujjunk pont kitakarja az érintett részt, így pixel-pontosan nehéz lenne dolgozni.
Visszatérve a töltőre, ez nem a kizöldülő Apple terméke. A töltőrre, melyet az Apple hat AA aksival szállít (elem az, amit használat után nem viszünk el a begyűjtőhelyre, az aksi az, amit sokszor újratöltünk, mielőtt nem vinnék el). Azt meg sem kérdem, miért nem AAA-val, de nem is ez a lényeges. Az USB-s megoldás persze kábelt jelent, amit le kell gyártani, van benne műanyag, fém, energia és a gyártó gépsort megalkotó mérnök munkábajárásához felhasznált autó benzinje is. Viszont soha, de soha sem kell újratölteni, szétszedni, nem merül le, és a csatlakozás után azonnal használható, nincs párosítási mizéria. Oks, még mizéria nélkül is a párosítás hosszabb idő, mint az USB csatlakoztatás. A van kábel - nincs kábel esetében, szerintem, a felhasználó (nem informatikus, felhasználó) inkább elviseli a drótot, mint a kapcsolatot vesztő bluetoothos eszközt.
A töltő számomra olyan, mint a MacBook Airhez kínált külső DVD - valamit elszabott az Apple, hát gyárt egy segéd-hardvert hozzá. Ma már az Airről nem sokat hallunk, vajh miért, hisz ez a termék arról a technikai paraméteréről volt híres, hogy - vékony. A ceruza-aksis töltős bluetoothos megoldást sem érzem a siker felé vezető útnak. A zöldülés kapcsán pedig a töltő, az aksik (six-pack, you know!) nem környezetbarát vállalkozást sejtetnek. Már ha egyáltalán érdekel a környezetbarátság.
Rátöltés
Az Apple elmondása szerint az ő töltőjük igenis nagyon zöld, mert nem tölti túl az aksit (csak a nagyon gagyik töltik túl), csökkenti az áramfelvételt, ha már feltöltötte a betett aksikat (ez sem világújdonság). A nyolcezer forint körüli ár (becslés) pedig nem teszi "hülye azért nem vagyok" vásárlók kedvencévé az Apple töltöjét. De rajta az alma-logo!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése