2010. október 6., szerda

im

Két háznyira lakom az Almárium Damjanich utcai boltjától, éjszakánként az autóm gyakran parkolt az üzlet előtt. Néha-néha, amikor volt valami közös ügyletünk - könyv kölcsönbe, CD vissza, esetleg protekciós soron kívüli gépjavítás -, akkor hajnali hét előtt összefutottunk, Kálmán akkor már beért az iroda-üzletbe, én pedig haladtam kedvenc kávézóm felé. Ilyenkor is mindig hívott, hogy igyunk meg egy kávét, de erre inkább akkor került sor, amikor napközben jártam valamiért otthon, és vagy ő kapott el, vagy én mentem be a boltjába.
Az utóbbi években gyakran mesélte, hogy szíve szerint abbahagyná a Maces kereskedést, és visszahúzódna a főváros környéki házába. Nem messze tőlük van lovaspálya, kis golf-klub, szívesen főzne nekik - a viszonteladói léthez képest ez lenne a békés boldogság. Hitetlenkedve hallgattam mindig ezt, hiszen az Almáriumot 1991-ben, az elsők közt alapították, mára talán az egyetlen (talán Jura, ha még létezik, talán Starking) cég maradt, amely a kezdetektől ott volt. Világéletemben összecseréltem a Pozsonyi és Pannónia utcát, de az egyikben volt a boltjuk, az igazi Almárium, most már ki kell mondani. Hátul szerviz, eladótér, kis tárgyaló. Kálmán mindig ügyesen menedzselte az Almáriumot, volt korai terjeszkedési kísérlet (Macdorado vagy Eldorado néven), a Novotrade-s ingatlantól való megválás után költözés Bajza Podmanicky sarokra. Ezt követően ketté választották az Almáriumot, Kálmán továbbvezette a viszonteladással foglalkozó vállalkozást, és létrehozták az Almárium Szervizt, amely elnyerte az Apple hivatalos szervize címet.
Főzés ide, főzés oda, Kálmán Maces maradt - az Almárium alá szervezett jó néhány kisebb forgalmú viszonteladót, akik az új értékesítési rendszerben kvázi labdába sem rúghattak, jobb árrést biztosítva számukra, mint a disztribúció. Mindig volt valami apró, kis Maces ötlete. Az első Damjanich utcai iroda falára óriás festményt tervezett az Apple gépek történetéről, de anno tőle származott az Almalap gyártotta/forgalmazta három plakát ötlete. Vagy a mese multimédiás CD, amelynek nem rég megújított változatát adták a náluk vett Macek mellé.
És nem utolsó sorban Kálmán volt a MacAcadémia harmadik alapítója, mert szükségét érezte annak, hogy legyen minőségi Maces (és dtp-s) oktatás. Igaz, hamar kivált a cégből, de ezt követően is folyamatosan figyelte fejlődését, megosztotta oktatással, képzéssel kapcsolatos ötleteit.
(nem tudom, nem is szeretném ezt a bejegyzést befejezni)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése