2010. november 8., hétfő

iPhoto 11

Nézem az új iPhoto 11-et. Egyre erősebben érzem, hogy a csúcs az iPhoto 09 volt - nekem. A kilences mindent tudott, amit kellett, a 11 újdonságai közül kevés hiányzott a kilencesből, többön viszont a "csináljunk már valamit, mert kell az újhoz" hozzáállást érzem. Ahogy ezt a Gothár-Esterházy Idő van filmjében mondják, kellene venni egy üres papírlapot, húzni rá egy függőleges vonalat. Jobbra felírni, ami rossz, balra, ami jó (nem politika, a film 1985-ös!).
Nos, a jó oldalra kerül mindenképp a térképes megjelenítésnél a hely kereső, ami balra fent található. Ide írnám az új diavetítés sablonokat is, bár pont a térképesnél bánt, hogy minden angolul jelenik meg - átírhatatlanul. (A térképes diavetítés során a képeket térkép felett mutatja az iPhoto, egyes helyszíneket automatikusan néven is nevez - angolul.). A jó oldalra kell(ene) írni a teljes kijelzős szerkesztést - én személy szerint ennek nem vagyok híve, de 15 inch alatt valóban jó, hogy körbe a kijelzőn nyerünk még 1-1 inchet, persze az sem baj, ha a programablakot nagyítjuk fel a maximális méretre. (Sajnos a minusz oldalra kell írni, hogy 15 inch felett a teljes kijelzős megjelenítésnél az egér rengeteg kilométer-pontot gyűjt. A funkciók ugyanis a négy sarok körül csoportosulnak, minél nagyobb a kijelző, annál messzebb esnek a sarkok.)
A minusz oldalon a lebegő paletták eltűnését hiányolom, az Adjustét és az Effektét (vagy még nem jöttem rá, hogy lehet lebegőbe tenni, akkor azért minusz. "Neked" - mondá a Gonosz Almalap. Az Edit (Szerkesztés) nézetben eddig - nagyobb kijelzőn - hatékonyan lehetett egyszerre elérni a lebegő palettákat és az alap szerkesztési funkciókat (vörös szem, vízszint, vágás, retus...). Most vagy alapfunkciók, vagy Adjust, vagy Effekt érhető el. Bár a kilencesben épp annyi kattintás volt az alapeszközök használata, mint a tizenegyben, ám az utóbbiban lehetett volna csökkenteni a kattintás számot. A nagyobb kijelzőnél nem kellene rákattintatni, mondjuk, a vörösszem funkcióra ahhoz, hogy az egyetlen állítási lehetőség csúszka és gomb (Auto) elérhető legyen, látszódhatna az egyből - akár a vörösszem gomb helyett. Ahogy a többi alapszerkesztő eszköz is.
A minusz oldalt gazdagítja - sajnos -, hogy eltűnt a naptár készítés lehetősége (bár itt toporog az iPhoto frissítés, így lehet, hogy a naptár visszatér, szinte biztos, hogy visszahozza az Apple. (Esetleg a programozók már nem bírták az iramot, azért maradt ki?). A fénykép-küldés levélben is változott, ízlés kérdése, hogy ki hova - plussz-minusz - sorolja.
A lista még nem teljes, a frissítések tükrében biztos változni fog. Ami a környezetemben lévő 27 gépen nem történt meg, bár hallottam, hogy másoknál igen, az a 11-re frissítéskor széteső könyvtár, eltűnő fényképek. Az ilyen esetek közül azoknál, ahol sikerült végére járni a dolgoknak, a leggyakoribb ok az volt, hogy az iPhoto nem volt megbízva avval, hogy az általa kezelt képeket magába szívja (Preferences > Advanced és ott beállítandó).

1 megjegyzés:

Ferenczy Gábor írta...

Lassan járj, tovább érsz!
Az emlegetett frissítés visszaadta a naptárt.

Megjegyzés küldése