2011. március 30., szerda

Oroszlán után

Az Apple egyik igehirdetőjét*, Jonny Evanst, is az a kérdés foglalkoztatja, ami bennem is felmerült már, mi lesz a Mac OS X 10.7 (Lion) után?

Vékony kliens
David Casseres a kilencvenes évek elején dolgozott az Apple-nél, szoftvert fejlesztett, Jobs ekkor tért vissza a vállalathoz megmenteni azt. Casseres blogján idézi akkori főnökét, Bertrand Serletet: "A következő Mac OS vékony kliens lesz, olyan gépen fog futni, amelyben nincs merevlemez."
Bár ez nem így lett, de a Lionnal és az iOS5-tel egyre közelebb kerülünk hozzá.
Ez teszi még izgalmasabbá a nyári fejlesztői konferenciát (WWDC), hiszen az Apple nem készül hardver bemutatóra. Minden figyelmet az operációs rendszereire irányít. "Év közben szinte semmit sem lehet arról tudni, hogy mivel foglalkozik az Apple" - osztjaa sokak véleményét Michael Gartenberg, a Gartner elemzője. "Az Apple egyáltalán nem könnyíti meg az újságírók vagy elemzők életét, ez tökéletesen trend-ellenes."

Konzol
A trend-ellenesség példa-nélküli. Körbepillantva a gyorsan változó világban szeretünk felfedezni biztos tájékozódási- és viszonyítási-pontokat, a kiszámíthatósághoz. Az Apple meg imádja a meglepetéseket.
Így megeshet, hogy mégis lesz hardver bemutató a WWDC-n. Azért gondolom ezt, mert már láttunk pár szoftver-alapú hardver forradalmat. Például a streaming-media és App szolgáltatások A4 processzorú, merevlemeztelen, milliós eladású AppleTV-n nem igazán hasítanak. A WWDC a fejlesztők találkozója. Az Apple lehetőséget teremt a fejlesztőknek a pénz-csinálásra. És természetesen a fejlesztők pénzt termelnek az Apple-nek. A cégnek érdeke, hogy minél több fejlesztési területet kínáljon a kódvetőknek. Ha új területet kínálna a WWDC-n az Apple, akkor az miért ne lehetne a nappalink? A fókusz persze a játék-fejlesztésen lesz idén. Őszintén, meglepődnék, ha az Apple bejelentené az AppleTV-alapú konzolját?
Visszaemlékezve az iMac és az iBook Mac OS X melletti bemutatására, látható, az Apple kedveli a "bársonyos forradalmat" is. (Bár ez itt inkább rejtett forradalomnak fordítandó...) Az AppleTV konzolosításával az Apple eddig eladott AppleTV felértékelődnének.

Az oroszlán ugrani készül
És még valami. Belső infók szerint a Lion fejlesztése terv szerint halad, sőt! A TechCrunch szerint lassan kész a Golden Master változat is. (Ez olyan, amit akár forgalmazhatnának is, tehát elvben hibamentes. Elvben. Ezért nem forgalmazzák. Az utolsó lépcső a kibocsátás előtt.) Ha ez igaz, akkor az Apple képes tartani a nyárra ígért bemutatást.
Az Apple európai partnere, az Amsys a WWDC után rendezi meg nyári táborát, a "The European Mac OS X Training Summer Camp"-et. Idén kicsit változott a tábor neve, az új név "European Mac OS X and iOS Training Summer Camp" lett. A táborról itt csupán annyi az említendő, hogy a résztvevők ingyen frissíthetnek Mac OS X 10.7 Lionra akkor, amikor az elérhetővé lesz. Ez a kitétel arra utal, hogy talán közelebb van a forgalmazás megkezdése, mint sejtenénk. Kicsit annak a valószínűségét is növeli, hogy a Liont be is mutatják a WWDC-n, nem csak beszélnek a várható tudásáról.
Sokan öltenek majd gyászruhát a Lion bemutatásán, hiszen az feladja a Samba, Java, Rosetta, Flash (Gonosz Almalap: ezért talán kevesebben sírnak majd) beépített támogatását. De talán többen lesznek, akik az új képességeknek örülnek. Vagy tényleg úgy gondoljátok, hogy az iOS5 hangvezérlési képessége megmarad az iOS-nek? Tavaly nyáron keresett az Apple olyan fejlesztőket, akik képesek valami teljesen új megalkotására. "Olyan rutinos szoftver-fejlesztőt keresünk, aki segít a Mac OS X alapjaihoz képes forradalmi új képességet létrehozni. Igen ígéretes haladást értünk el forradalmi újdonság fejlesztésében, ehhez kell minden tudással és alkotó képességgel csatlakozni."
Kíváncsivá váltál? Nem csodálnám. Casseres az OS X kapcsán mondta, hogy "hatalmas lépés az alkalmazás framework technológiában" - és ekkor csupán a Hóleopárdra gondolt.

* Szokás az Apple-t egyházhoz hasonlítani, ahol az Apple van mindenekfelett, Jobs a közösség vezetője, amikor beszédet mond, az a mise, az Apple Store-ok a katedrálisok, az APR-ek, AATC-k a templomok ... és így tovább. Komoly diplomamunkák alanya is volt már az Apple egyház volta. Az igehirdetők, evangelisták, valamikor az Apple alkalmazásában voltak, ma már nincs hivatalos igehirdető, de számos olyan szerző publikál - köztük Evans is -, akit ebbe a kategóriába sorolnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése